Червеният пират е изчезнал

  • 29 август 2024 13:59

  • 787
  • 10
Червеният пират е изчезнал
© Нова тв

Соченият от МВР и прокуратурата за "Червения пират" Илко Захариев, обвинен, че заплашвал магистрати и политици, е в неизвестност. Това става ясно от искане на съдия Владислава Цариградска до Софийската районна прокуратура.

Съдията обръща внимание, че Захариев е лекуван в психиатрия в Бургас по реда на Закона за здравето, след което е освободен, а в последните дни е изчезнал безследно, поради което е обявен от баща си за издирване от полицията. Ако той е единственият извършител, каквато версия поддържат прокуратурата и ГДБОП, то всички заплашени са в опасност. А ако има поръчители, самият Захариев би бил в опасност с оглед рисковете да ги разкрие, предупреждава Цариградска.

От искането на Цариградска става ясно още, че прокуратурата е ползвала експерти със съмнителни качества за психолого-психиатричната му експертиза. Не е проведен следствен експеримент, който да докаже дали той е способен изобщо да разпрати имейли. ГДБОП и прокуратурата работят по единствената версия, че той е автор на заплахите, пише Сега.

Цариградска иска да получи копие от две експертизи - психолого-психиатрична експертиза на обвиняеми и техническата експертиза на мобилните телефони, открити у него. Прокурорката - Вера Маринова, отказва, като приема, че няма обективна необходимост Цариградска да има копия от експертизите, защото те съдържат лични данни на обвиняемия и данни за кореспонденцията му и затова не следва да се разпространяват. След което Цариградска пише до нея въпросното искане обвинителката да преразгледа постановлението си, тъй като намира изводите ѝ за произволни.

"Аз не искам да разпространявам информацията, а да я получа, за да мога да я използвам за нуждите на моята процесуална защита, (...) да правя искания, бележки и възражения. Това право не е абстрактно, а следва да е на базата на конкретните материали и данни по разследването", обяснява съдията.

Според нея прокуратурата и ГДПОБ работят само по версията, че тя е заплашвана от лице с психични разстройства, както е обявил и шефът на ГДБОП Явор Серафимов, докато Илко Захариев все още се издирва. Цариградска поставя под съмнение изводите на психолого-психиатричната експертиза. Тя обръща внимание, че единият експерт, психиатър, е станал доктор в УНИБИТ, известен като "библиотекарския" университет. Доцент е от Колежа по туризъм в Благоевград по научна специалност "Здравословни и безопасни условия на труд в сферата на туризма". Ползваният от прокуратурата експерт - психолог пък има опит в подбора на кадри, работещи в екстремални условия, но не и в оценката на рисково поведение на лица със съмнения в психичната им годност.

Според съдията от съдържанието на заплашителните писма и без специални знания човек може да стигне до извода, че техен автор са различни лица.

Червения пират: Хората, с които съм заключен, са под моето ниво

Колкото до техническата експертиза, за нея Цариградска пише, че е от нея правят впечатление изключително притеснителните факти, че от двете мобилни устройства, са изпратени стотици заплахи от десетки различни имейли до десетки личности, които имат ключова роля в обществено-политическия живот. Тя изрежда и кои са заплашваните (сред тях и други магистрати, лидерът на ГЕРБ, Бойко Борисов, неуспелият ротационен премиер Мария Габриел, ад хок прокурорът за разследване на главния прокурор Даниела Талева, бизнесмени, адвокати).

Последвайте канала на

Росица Валентинова
787 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2024.08.29 | 14:09

2
Поредното престъпление на милиционерския режим на Бойко.

2024.08.29 | 15:08

10
майка ти ли го казва?

2024.08.29 | 14:14

3
ГРАДЪТ НА МАФИЯТА

2024.08.29 | 15:07

9
страната на мафията...
Снежко Снежев

2024.08.29 | 14:35

7
... духнал е за УСрайна:)))!
не,

2024.08.29 | 15:06

8
при митрофанова го - там всичките са такива.търсете, в пасольството.

2024.08.29 | 14:30

6
АКО НЕ БЕШЕ ПРОМЯНАТА НЯМАШЕ ДОРИ ДА РАЗБЕРЕМ ЧЕ Е ИЗЧЕЗНАЛ

2024.08.29 | 14:18

5
ДИКТАТУРА, МАФИЯ, МУТРИ

2024.08.29 | 14:15

4
ПП-ДБ ИМАТ ОСНОВАНИЕ ДА НАПРАВЯТ РЕФОРМИ В СЛУЖБИТЕ

2024.08.29 | 14:08

1
ВЕРА МАРИНОВА ТРЯБВА ДА ПОЛУЧИ ЕФЕКТИВНА ПРИСЪДА

Добави коментар

Водещи новини