Задържаха шофьор, опитал да подкупи полицаи

  • 05 август 2024 12:20

  • 521
  • 1
Задържаха шофьор, опитал да подкупи полицаи
© Gettyimages (архив)

По искане на Софийска градска прокуратура (СГП) Софийски градски съд (СГС) взе мярка за неотклонение задържане под стража спрямо Б. Я., обвинен в извършването на подкуп.

Разследването по случая е започнато в условията на неотложност и се провежда от 05 РУ-СДВР под ръководството и надзора на СГП.

След преценка на събраните в началния етап доказателства, с постановление на наблюдаващия прокурор от 02.08.2024 г. Б. Я. е привлечен като обвиняем за това, че на 01.08.2024 г. около 10:50 ч. в гр. София на бул. „Ботевградско шосе“ е дал 1000 лева на трима полицейски служители при 05-СДВР, за да преустановят полицейската проверка на товарен автомобил – престъпление по чл. 304а, вр. чл. 304, ал. 1 НК. 

Мъж се опита да подкупи полицаи със 100€, за да помогне на своя приятел

С постановление на СГП обвиняемият е задържан за срок до 72 часа, а на 04.08.2024 г. СГП внесе в съда искане за задържане на обвиняемия под стража. Наблюдаващият прокурор изтъкна пред съда, че са налице всички предвидени в закона предпоставки за взимане на най-тежката мярка за неотклонение: налице е обосновано предположение относно авторството на деянието, в подкрепа на което са събрани достатъчно доказателства; престъплението, за което Б. Я. е привлечен към наказателна отговорност, е наказуемо с лишаване от свобода и е тежко умишлено; налице е и реална опасност от извършване на престъпление. В подкрепа на това твърдение прокурорът изтъкна доказателствата, че престъплението, за което е повдигнато предварително обвинение, е извършено с цел да се прикрие друго престъпление – такова против интелектуалната собственост, както и че в тази връзка ще бъде проведено разследване.  

Съдът намери, че макар и в ранен етап, в хода на разследването са събрани достатъчно доказателства, които водят до извод за обосновано предположение, че именно обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен в това качество. Съдът прие, че е налице и реална опасност от извършване на друго престъпление. Поради това определи като подходяща най-тежката мярка за неотклонение. 

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд. Разследването по случая продължава, съобщиха от пресцентъра на СГП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
521 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Секирата

2024.08.05 | 12:32

1
кой знае с колко се е опитал да ги подкупи

Добави коментар

Водещи новини