Екстремно висок е рискът от пожари в Ямболско

  • 18 юни 2024 12:50

  • 313
  • 1
Екстремно висок е рискът от пожари в Ямболско
© Pixabay

Двойно повече са възникналите пожари в Ямболско от началото на този летен сезон. Това съобщи началникът на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ комисар Кольо Гяуров на заседание на Областния щаб за защита при бедствия. 

Рискът е екстремно висок, заради необичайно високите темератури през този месец, които достигнаха до 38 градуса в региона, съпроводено със изсъхналата тревна растителност, подчерта началникът на противопожарната служба в Ямбол, предаде БТА.

От началото на юни са пламнали 67 пожара в областта, а за същия период на 2023 г. са 32. Седем са вече пожарите в хода на жътвената кампания, която започна само преди десетина дни. Унищожени са около 1000 дка зърнени култури. Пожар е изпепелил и 156 дка гора в крайграничната община Болярово.

Въпреки изричните забрани през последните години, продължава порочната практика с палене на стърнища. Все още има и пожари, възникнали от неизправна земеделска техника. През изминалото лято са съставени 13 акта на земеделски стопани за неосигурени противопожарни изисквания при работата на полето, каза за БТА комисар Гяуров.

За пореден път от началото на този летен сезон началникът на ямболската противопожарна служба призова за повишено внимание в близост до житни масиви и в горски територии: „На не по-малко от 50 метра от тях не бива да паркират дори и моторни превозни средства, да не се изхвърлят незагасени цигари и да не палят огньове“.

Работата на огнеборците се усложнява допълнително и от честата липса на водоснабдяване заради аварии по селата в региона. „Справяме се като използваме наличните естествени водоизточници в близост – язовири, реки, но затруднява работата ни“, посочи той.

Проблем остават и лъжливите повиквания за пожари. „При посещаване на такъв сигнал, значително се отклоняват силите и средствата, а в същото време някъде е възможно да има реална необходимост от спешна намеса“, коментира още началникът на противопожарната служба в Ямбол.

Осем души загинаха при пожар в болница в Иран

Последвайте канала на

Десислава Станева
313 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.06.18 | 17:33

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини