Адвокат Силвия Петкова: Глобите при шофиране с висока скорост трябва да се прилагат веднага

  • 14 юни 2024 20:21

  • 933
  • 2
Адвокат Силвия Петкова: Глобите при шофиране с висока скорост трябва да се прилагат веднага
© NOVА NEWS

Продължават случаите на шофьори, които си позволяват висока скорост. За последните дни единият беше засечен в насрещното движение на АМ Тракия, а другият в Пловдив с рекордните за ограничение от 50 км/ч. – 127 км./ч.

„Законодателят продължава да смята, че формите на завишаване на наказателните санкции, ще спрат войната по пътищата. Не мисля, че е трудно да се промени подходът. Въпросът е дали има желание за промяна в него. Няма лошо да се удвояват и утрояват глоби, но ако няма събираемост на тези глоби, или бъде наложена години, след извършване на нарушението, то няма ефективност на подобна санкция. Ако един човек шофира с висока скорост, и не бъде глобен веднага, то той ще управлява автомобила си със същата тази висока скорост”, коментира адвокат  Силвия Петкова.

Според нея обществото знае, че няма наказания при шофиране с висока скорост, и точно в това се крие проблемът с безразсъдството по пътищата. „Контролът и ефективното му упражняване, заедно с бързото налагане на санкцията, ще наложи до масова промяна на мисленето в  обществото”, смята Петкова.

За 45 минути засякоха трима с над 200 км/ч по АМ "Тракия"

По нейни думи не толкова страхът от отнемането на автомобила води до решение да не се извърши конкретно деяние, а вярата, че човек няма да бъде хванат, ако наруши правилата.„Колкото по-голяма е обществената нетърпимост  и медийно отразяване има, толкова по-добре. По този начин хората биха се замислили, че след като обществото не търпи дадено поведение, то значи не е правилно”, каза още Петкова.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
933 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.15 | 09:53

2
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto
Анонимен

2024.06.14 | 22:22

1
Всички глоби трябва да се плащат веднага. Иначе си губят смисъла.

Добави коментар

Водещи новини