Намериха човешки кости при изкоп край строеж в Добрич

  • 14 юни 2024 15:49

  • 1138
  • 2
Намериха човешки кости при изкоп край строеж в Добрич
© Pixabay

За намерени човешки кости и останки от ковчег при изкоп край строеж на пет нови жилищни кооперации в пространството зад Мемориален комплекс "Хан Аспарух" в жилищен квартал "Добротица" в Добрич сигнализираха граждани днес.

На място дойдоха екипи на полицията и криминалистична лаборатория, които разпоредиха строежът да бъде временно спрян.

Специалистът от отдел "Нова и най-нова история" при Регионален исторически музей - Добрич Живко Марков, който също дойде на мястото, каза за медиите, че в този район са се намирали старите гробища на град Добрич.

Части от скелет, череп и остатъци от дрехи са били открити край Ардино

„Когато започва застрояването на квартал „Добротица”, в началото на 70-те години на миналия век, гробовете са преместени на настоящето гробище. Били са уведомени роднините и им е дадено време да преместят костите и надгробните камъни. По всяка вероятност обаче са останали и гробове, които не са преместени. Затова периодично в района излизат кости. Близо до мястото в общ гроб са погребани и разстреляните от Народния съд добричлии”, допълни специалистът. 

Директорът на Общинското предприятие "Обреден дом" Румена Маринова обясни, че има обособено място в гробищния парк, където се съхраняват такива кости на неустановени или незнайни хора. Костницата е обособена при преместването в новите гробища на града. Тя поясни, че служители на предприятието имат готовност да участват при събирането на костите и съхранението им в тази костница, но това е възможно само след разпореждане от страна на прокуратура, пише БТА.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1138 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.06.14 | 18:26

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik
разстреляни от бащите и додвците на ПП и ДБ

2024.06.14 | 18:11

1
наследницте на сатрапите смениха цвета и сега жълтопаветниците им се кефят

Добави коментар

Водещи новини