Засилено полицейско присъствие в центъра на Габрово

  • 13 юни 2024 09:09

  • 4797
  • 0
Засилено полицейско присъствие в центъра на Габрово
© Булфото

„Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи в Габрово е предвидила засилване на полицейското присъствие в центъра на града, ангажират се допълнителни сили от жандармерията и се извършват допълнителни проверки. Те се случват на уязвими места за рисковите групи“, каза за БТА Главен инспектор Камен Недялков, началник сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи в Габрово.

Недялков посочи, че тиражиранирате в социалните мрежи мнения за тенденция по увеличаване на ромското население в Габрово не отговарят на истината. Правят се изненадващи проверки на адреси и места, които са известни на полицията като конфликтни. Той допълни, че при наличие на повтаряемост на нарушения на обществения ред се предприемат мерки и ако е възможно, тези лица се извеждат от жилищата. 

„На мнение съм, че щатът на нашата дирекция е малък, за да осигурява пълно обезпечаване с голям брой полицейски служители, изпълняващи патрулна дейност. Взети са мерки чрез други служители на териториално ниво, на които се променя работното време, така че се опитваме да осигурим максимално присъствие в града“, допълни Недялков. 

Мъже и жени се млатиха със столове в центъра на Габрово

Относно видеонаблюдението в града той посочи, че от години се опитват заедно с Община Габрово да осигурят добро обезпечаване с камери. За 2023 година по думите му са монтирани 45 нови камери на уязвими места и входно-изходни артерии. Недялков каза, че полицията среща разбирането на Община Габрово за този процес. Видеонаблюдението помогна много на полицията в установяване на обстоятелствата относно нарушаването на обществения ред на 2 май и на 9 юни. 

„Призивът ни е хората да бъдат по-умерени в коментарите в социалните мрежи, защото започват едни интерпретации, които нагнетяват напрежение, което не е обосновано. Габрово винаги е бил спокоен и толерантен град“, посочи още главен инспектор Камен Недялков.

На въпрос, колко служители на реда са на улиците в Габрово в тъмната част на денонощието, Недялков отговори:  „Относно състава на дирекцията, който излиза на улицата, е малко, вече не са само по двама патрулиращи полицаи. Опитваме се да сме гъвкави, броят служители обаче е недостатъчен. Ние разбираме големите очаквания на обществото,“ допълни той.

Недялков, информира, че рисковият контингент в Габрово не нараства. Предвид намаляващото население, намалява и регистрираната престъпност. Според главният инспектор случващите се инциденти са притеснителни и за полицията, и за гражданите. 

„Хора, употребили алкохол на обществено място, без документи, които се установят - ние взимаме мерки мигновено. Превенцията има ефект, който не можем да кажем, че е траен, но затова всеки ден полицейските служители извършват обходи в града“, допълни Главен инспектор Камен Недялков.

Комисар Цветан Петков, който е заместник-директор на ОДМВР-Габрово, посочи, че след последните събития непрекъснато се провеждат работни срещи в Община Габрово. В тези срещи участват и представители на полицията, и на прокуратурата, и на местната власт. 

„На срещите се обсъждат адекватните мерки, с които да се успокои обществото, защото това, което се изнася в социалните мрежи, категорично заявявам, че не отговаря на истината. В тези случаи не става дума за сблъсък на етническа основа. Нас ни притеснява, че определени кръгове от години, както се случи през 2019-а, правят всичко възможно всеки един случай да се преекспонира. Ние затова се стараем, защото именно публикациите в социалните мрежи и коментарите, свързани с тях, целят да насадят напрежение. Такова напрежение на практика няма“, каза комисар Цветан Петков. 

Той допълни, че е далече от мисълта, че е търсен ден без полицейско присъствие за инцидента в изборния ден – неделя, 9 юни, когато всички служители с полицейски правомощия са ангажирани с изборните секции. 

„Относно случката на 9 юни - категорично става дума за междуличностен конфликт с предистория, по един или друг начин лицата участници в случката са се срещнали на мястото в центъра на града“, посочи Петков.

Според него дирекцията е взела допълнителни мерки, още преди да се стигне до инцидента от 9 юни. Самото разпределение на служителите и силите, които ежеседмично пристигат от жандармерията, е да са ангажирани с охраната на обществения ред.

„Мога да заявя, че има сериозен спад в регистрираните престъпления, както и в нарушенията на обществения ред. Според нашата статистика за същия период на миналата година са регистрирани 270 престъпления, а през тази са 170, не можем да говорим за завишаване на нивата на криминална престъпност или пък на противообществените прояви, които не могат да се регистрират като престъпления. Случая от 9 юни не носи данни за наличие на престъпление, защото в него има нарушение на обществения ред. Няма и свидетел, който да твърди, че един от участниците в инцидента държи нож“, допълни Петков. 

На 9 юни в 17:44 часа на тел. 112 е получен сигнал за сбиване в центъра на Габрово. На място са насочени автопатрулни екипи, които са установили участниците в конфликта. За случая бе уведомена и Районна прокуратура – Габрово. 

По-рано, на 2 май, в градинката с мечката в центъра на Габрово имаше сбиване между младежи, в резултат на което имаше пострадали. 

И при двата случая сред обществените настроения изникнаха съмнения и бяха изказани предложения, че се касае за конфликти на междуетническа основа.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
4797 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини