Експерт: Терористичният акт в Бургас не е случаен

  • 01 септември 2012 16:33

  • 3138
  • 1
Експерт: Терористичният акт в Бургас не е случаен
©

Съветът за сигурност вече е неспособен да произведе каквото и да било в помощ на сирийския народ заради противопоставянето на Китай и Русия. Това заяви в интервю за БНР експертът по Иран д-р Емануеле Отоленги, старши сътрудник във Фондацията за защита на демокрациите във Вашингтон.

Запитан как ще бъдат засегнати интересите на Иран и Хизбула, ако режимът на Башар ал Асад в Сирия бъде свален, експертът отговори, че без съмнение те ще загубят значително влияние. Хизбула – вътрешнополитическо, а Иран – регионално. Ливан за иранците означава директна граница с Израел, която им позволява да продължат тяхната идеологическа война срещу еврейската държава. Загубата на сирийския режим за Иран означава загуба на единствения съюзник в региона. Техеран от години я използва за пренос за оръжие към Хизбула в Ливан. Ако загуби сирийския си съюзник, вероятно ще видим една много отслабена Хизбула. Ето защо те ще направят всичко по силите им да помогнат на Башар Асад да остане там, където е в момента, посочи той.

Интересното е, че атаката в Бургас, при която бе убит също и български граждани, съвпадна с годишнината от друг голям терористичен акт, планиран от Иран чрез Хизбула, посочи той. Това е атаката на еврейския културен център в Буенос Айрес, Аржентина. Почеркът на тези операции е сходен - Иран делегира оперативните задачи на пълномощници или членове на бригадите Ал Кудс или пък често тези операции са съвместно организирани - комбинация от Ал Кудс, които осигуряват ноу-хау, разузнаване, наблюдение, финансиране, експлозиви, и местни хора, които са спящи терористични клетки, представители на имигрантската иранска или ливанска общност, идеологически верни на Хизбула и иранския режим. Те никога не поемат отговорност. Не го направиха и през 1994 г. в Буенос Айрес, каза още експертът.

Иран е държава, която няма да си признае участието в терористични атентати, категоричен бе д-р Емануеле Отоленги. Това важи още повече, когато те са извършени на територията на страна-членка на ЕС. Напоследък отново се обсъжда дали Хизбула да бъде включена в списъка с терористични организации на Евросъюза и последното нещо, което иска тази групировка, е да поема отговорност. Иран вече е достатъчно изолиран заради санкциите, но има средствата и идеологическите мотиви да извършва такива нападения.

Експертът подчерта, че при атентата в България има елементи, които са сходни с други нападения, носещи отпечатъка на Хизбула и Иран. Мисля, че е много вероятно наистина те да стоят зад атаката. Това беше "мека цел" – израелски туристи, дошли на почивка в друга държава. Но беше и послание към Европа, защото атентатът бе извършен на европейска територия, каза още той и допълни, че определено иранците са видели добра възможност да изпратят няколко послания - европейска държава, която е член на НАТО, много приятелски настроена към Израел, която е твърд поддръжник на каузата за свобода поради собствената си европейска история – всичко това са добри причини в очите на иранците, за да изберат България за провеждането на такава операция. Не мисля, че това е било случайно или че е избрана, само защото са могли да го направят там, а не например в Румъния, Италия или Франция.

Вашето правителство трябва да се запита дали политиката му е правилна и отговаря на българските интереси, а не дали последиците от нея понякога могат да са неприятни, категоричен е Емануеле Отоленги.

По думите му отговорът на терористичния шантаж не е да се огъваш на натиска, променяйки политиката си, а да бъдеш нащрек и да предприемеш мерки, които ще попречат на терористите да успеят следващия път. Аз поздравявам вашето правителство за твърдата му подкрепа за европейските политики, които спират Иран и разпространението на ядрено оръжие в Близкия изток. Поздравявам го и за подкрепата на сирийската опозиция, която се опитва да освободи народа си от задушаващата хватка на този брутален диктаторски режим. Затова се надявам, че българското правителство няма да се поддаде на това изнудване и ще продължи по своя път, каза още Отоленги.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3138 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
наследник на Калоян

2012.09.02 | 10:57

1
"Иран е държава, която няма да си признае участието в терористични атентати, категоричен бе д-р Емануеле Отоленги" -- Ха ха ха ! САЩ да не би да си признават терористичните акции които провеждат ?! Този експерт е толкова експерт, колкото аз съм китайски император. Той е чиста проба ПР-агент на ЦРУ, проповядващ създаване на муджахидински полумесец , унищожавайки светските държави в арабския свят и заменяйки ги с верски държави за да може да се атакуват европейските граници. Отново ни вкарват в кръстоносни войни с цел да се напълнят нечии джобове с пари. Политика майна....

Добави коментар

Водещи новини