Година след смъртта на Ани и Явор: На фаталната отсечка все още няма камера

  • 08 май 2024 07:43

  • 531
  • 3
Година след смъртта на Ани и Явор: На фаталната отсечка все още няма камера
© БТВ

Една година от катастрофата на столичния булевард „Сливница“, при която влюбените Ани и Явор бяха блъснати на пешеходна пътека. На мястото ще се проведе протест, който ще завърши с мирно шествие.

Демонстрацията е инициирана от фондация „Ани и Явор – ключът е любовта“ и инициативен комитет „Заедно срещу безумията по пътищата“.

Година след смъртта на Ани и Явор - пореден протест на бул. „Сливница”

„Година по-късно излизаме, за да отдадем почит към отишлите си без време Ани и Явор, към пострадалите и загиналите от пътнотранспортни произшествия и да изразим съпричастност към техните семейства. Искаме да апелираме към всички участници в движението да спазват правилата, да не проявяват несъобразителност и да не подценяват ситуации, защото в един момент могат да загубят всичко“, каза Пламен Манчоров, един от създателите на инициативния комитет „Заедно срещу безумията по пътищата“.

Датата за недоволството не е избрана случайно. Днес се навършва една година от фаталната катастрофа. 24-годишната Ани и 22-годишният Явор загубиха живота си в първите часове на 8 май 2023 година, докато пресичаха на пешеходна пътека. Тогава имаше протести в продължение на 90 дни. Хората настояваха за законови промени за повишаване на безопасността на път. По думите им част от тях не са били изпълнени. 

„Ако имаше промяна, нямаше днес да сме тук. Излизаме на улицата отново, за да припомним на властимащите, че имат натрупан нравствен дълг към всички пострадали и загинали и техните семейства. Имат доста неизпълнени ангажименти в лицето на местната власт, Народното събрание и органите на МВР. На тази отсечка основният неизпълнен ангажимент е поставянето на камера, която беше обещана преди повече от година. Ще продължаваме да настояваме за такава камера и ще рестартираме своите инициативи в тази насока и ако е необходимо отново ще бъдем всички тук. Шофирането с превишена скорост тук е ежедневие, шофира се с безумна скорост. Преди време бяха отчетени скорости от над 150 км/ч в светлата част на деня“, посочи Пламен Манчоров.

Обвиняем за смъртта на Ани и Явор е 18-годишният Адриян Антонов. Експертизи показаха, че в момента на сблъсъка, той се е движил с около 100 км/ч при ограничение от 50 км/ч. Преди по-малко от месец Софийската градска прокуратура внесе обвинителният акт срещу него. Той е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост. 

Протестиращите се събират днес в 18:30 ч. Деемонстрацията ще започне от мястото на трагедията, а след това ще продължи и с мирно шествие до бул. „Константин Величков“.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
531 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.08 | 10:47

3
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

2024.05.08 | 10:28

2
Нали го пуснаха оня сиганин наркоман

2024.05.08 | 09:33

1
Как една камера щеше да ги спаси? Още не могат да осъдят проклетото лaйнo.

Добави коментар

Водещи новини