Съмнения за имотна измама: Жена с шизофрения остана без двете си жилища в София

  • 01 март 2024 09:51

  • 1609
  • 4
Съмнения за имотна измама: Жена с шизофрения остана без двете си жилища в София
© Нова тв

63-годишната Любомила Топчиева от София страда от параноидна шизофрения. Живее сама в апартамента си в столичния квартал „Младост”, без ток и вода. Жилището е наследено от нейните родители, както и още един апартамент в центъра на София, на улица „Уилям Гладстон”.

Жаклин Данаилова е нейна племенница и единствен роднина. Видяла леля си за първи път преди няколко години.

„През 2016 или 2017 г. ми се обади дежурен полицай от Пещера, който заяви, че леля ми се намира в града и извършва някакви несвойствени действия. Вероятно имала психично заболяване. Аз се зачудих много защо се обаждат на мен, тъй като никога не съм поддържала връзка с нея, никога не я бях виждала на живо до този момент. Полицаят обаче ми каза: „От направената справка се установи, че само вие сте неин роднина”. Те я преведоха в психодиспансер”, разказва Жаклин Димитрова.

След като разбира, че има леля, тя ходи няколко пъти до апартамента ѝ в "Младост", за да я вижда и да ѝ носи храна, докато един ден Любомила изчезва. Племенницата ѝ подава сигнал в полицията.

„Оперативен работник влезе в Ciela. Видяхме, че притежава апартамент на ул. „Гладстон”, който е продаден на търг. Собственото ѝ жилище в „Младост”, където аз я посещавах, също беше взет със запис на заповед и предстои изпълнение към него”, разказа Жаклин Данаилова.

Тя подава сигнал до полицията и прокуратурата, за да разбере какво се случва с апартаментите на нейната леля. От постановлението на Софийската районна прокуратура се вижда, че през 2017 г. Любомила се запознава с мъж на име Милен Кирилов. Пред разследващите той обяснил, че двамата с болната жена се запознали случайно, постепенно се сближили и Кирилов отишъл да живее при нея. Решил и да ѝ даде 98 000 лв. на заем, за да направи ремонт на жилището си.

„Той е знаел, че тя има отклонения. След като ѝ дава парите, тя подписва запис на заповед, че му ги дължи”, обяснява Жаклин.

Милен Кирилов - мъжът, който твърди, че през 2017 г. е влязъл в интимна връзка с психичноболната Любомила, е на 47 години и живее в град Сливница. Казва, че работи като международен шофьор и няма как да се срещне с екипа на NOVA. Затова разговаряме по телефона. Твърди, че е дал 98 00 лева не на Любомила, а на строителен предприемач, който трябвало да извърши ремонта. За такъв човек обаче разследващите не споменават, а Кирилов казва, че не помни името му.

„Запознахме се в „Младост”. Един ден ме спря и ми поиска пари, каза, че била гладна. Хубаво беше облечена - шапка, ботуши, стана ми интересно. После си поговорихме, каза, че е сама, нямала роднини, майка ѝ и баща ѝ са починали и лека-полека започнахме да се виждаме”, разказва Милен Кирилов и потвърждава, че се е влюбил.

Двамата заживели заедно и започнали да правят планове за основен ремонт на апартамента на Любомила. "Нямаше ток, нямаше вода, нямаше нищо", казва Кирилов.

Той обаче така и не разбрал дали ремонтът е направен, защото жената започнала да го отбягва, отчуждили се и се разделили. Мъжът изисква дадената от него сума по съдебен ред. Твърди, че в момента на подписването на документа за заем Любомила била контактна и разбирала абсолютно всичко.

Лъчезар Кирилов - бащата на Милен, за когото в прокурорското постановление пише, че е живял с Любомила, е категоричен, че синът му няма как да разполага с 98 000 лв. Пред разследващите синът обяснил, че се е сдобил с парите от продажбата на свой апартамент през 2015 г. Бащата обаче е категоричен, че Милен няма собствено жилище.

Бившият хазяин на Милен Кирилов разказва, че и до днес получава призовки и бележки за задължения от фирми за бързи кредити, защото наемателят му все още не е сменил постоянния си адрес.

„Постоянно получаваме призовки от Второ районно. Хора, на които дължи пари, са подавали жалби”, казва бившият хазяин.

Пред NOVA говори и съседка на Любомила - Надежда Мишкова. Твърди, че жилището на жената е в окаяно състояние и никога не е ремонтирано. Откакто родителите на Любомила са починали, жената живеела напълно сама. След това се появил и мъж, който вероятно ѝ давал пари.

Това са първите имотни измами на Марто Нотариуса, разказва бившият му адвокат

„Преди няколко години дойде мъж, който се представи за адвокат. Той каза, че са взели нейните апартаменти, но ѝ предлагат тя да се подпише и ще я настанят в дом. Сама живее, обикаля улиците. Не е агресивна, но е с поведенчески изменения. Тъй като аз живея под нея, съм потърпевша. В 3:00 ч. през нощта започва да пее или да марширува. Излиза на улицата, започва да крещи, да вика, да танцува. Апартаментът ѝ е порутен. Това, че някой твърди, че е правил ремонт, е пълна измислица. Преди 2 години започна да тече в банята ми и с нейно разрешение влязохме с мъжа ми. Плочките са помлени, мебелировката е изпотрошена. В банята всичко беше запушено с екскременти - вана, тоалетна чиния”, казва Мишкова. Тя смята, че съседката ѝ не пие лекарства. „Ако пиеше, щеше да бъде в някакво адекватно състояние”, казва Мишкова.

По документи Любомила се води и съдружник във фирма с Милен Кирилов. Пред екипа ни той уточни, че въпросното дружество няма дейност.

„Аз предполагам, че тя няма дори документи за самоличност, които са валидни”, казва Мишкова.

Освен за 98 000 лева, за които се твърди, че са дадени за ремонт на жилището ѝ в „Младост”, Любомила е подписала и втори запис на заповед за сумата от 46 000 лв., за които не става ясно за какво се твърди, че са дадени на болната жена.  В постановлението на Софийската районна прокуратура пише, че Любомила е получила  парите от адвокат Виолета Герова. Те обаче не били нейни, а на нейния клиент Николай Войнов, който ги оставил в кантората ѝ да ги пази, след като адвокатката  съдействала за продажбата на недвижим имот на родителите му. Според публично достъпна информация адвокат Герова работи във фирма, която се занимава със събиране на вземания от длъжници. Не я откриваме в кантората ѝ в София.

Търсим и Николай Войнов, който e бил собственик на сумата от 46 000 лв., за която се твърди, че е дадена на психичноболната Любомила. Той също е адвокат и е работил в колекторски фирми. Николай живее в Банкя. Откриваме неговата майка. Тя обаче заявява, че нищо не може да каже.

„Нито знам за апартаменти, нито за това лице, едва ли той е взел нещо. Не е рекетьор”, заяви майката на Николай Войнов.

Търсим го и на адреса на фирма „Соломон Консулт груп”, на която се води, че е управител.  Оказва се обаче, че там такава фирма не съществува. 

След като психичноболната жена не изплаща сумите от 98 000 и 46 000 лв., за които е гарантирала, че ще върне като е подписала два записи на заповед, са образувани производства и са издадени два изпълнителни листа. По тях е образувано изпълнително дело. Така в края на ноември 2018 г. апартаментът на Любомила на улица „Гладстон“ в София е изнесен и продаден на търг за публична продан.

А за да се стигне дотам, Милен Кирилов, който твърди, че е имал отношения с психично болната жена, прехвърля с договор за цесия вземането си от 98 000 лв. на друга жена от София – Анна Георгиева Дилова, която не успяхме да открием. Графически експертизи установяват, че подписът в договора за цесия не е на Милен Кирилов. През април 2018 година Анна Дилова и Николай Войнов, за когото се твърди, че е бил собственик на сумата от 46 000 лв., дадена на Любомила, прехвърлят вземанията си на Диана Любомирова Димитрова от София. Разследващите установяват, че подписът на Николай Войнов в договора за цесия също не е негов. В постановлението на прокуратурата се уточнява, че подписът на Войнов е фалшифициран и в договор за правна защита и съдействие и пълномощно в полза на адвокат Герова, за която се твърди, че дава 46 000 на Любомила.

„Прехвърлят си дълговете, за да може да се размие отговорността. Това е една характерна схема”, смята Жаклин Данаилова.  

В момента психичноболната жена живее в апартамента си в „Младост”. На жилището обаче е наложена възбрана. Другият ѝ апартамент на улица „Гладстон” вече има нов собственик.

„И така в крайна сметка ние установяваме, че за едни 98 000 и за един ремонт, който ние не знаем дали въобще се е осъществил, от сближаването между двамата, тези 2 апартамента, единият на „Гладостон”, другият в „Младост”, са предмет на съдебни изпълнения. Единият е продаден, защото е по-апетитен, другият е по-далеч от центъра. Доколкото знам при снемането на сведения, тя не знае, че апартаментът на „Гладстон” е на търг, тя мисли, че е неин. Въобще не знае, че е имало дела. Тя едва ли е осъзнавала какво е подписвала, какво са ѝ казали и не знаем с какви методи са работили с нея, защото това е една сама, болна жена”, казва Жаклин Данаилова.

В края на миналата година прокурор от Софийската районна прокуратура отказва да образува досъдебно производство, въпреки наличието на фалшифицирани подписи и направеното от същия прокурор в постановлението уточнение, че Любомила Топчиева страда от параноидна шизофрения и подписите, които е сложила на двата записи на заповед, с които единият ѝ апартамент е продаден на търг, а другият възбранен, следва да се подложат на съмнение, заради „дееспособността на психичноболната жена“. Факт, уточнен в прокурорското постановление като „самостоятелно основание за унищожаемост на всеки един договор”. Междувременно адвокатът на племенницата Жаклин Данаилова пуска жалба срещу постановлението за отказ за образуване на досъдебно производство във връзка с двата апартамента.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1609 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
пт

2024.03.01 | 10:15

1
Ужас ! Щом закона не може да защити подобни хора, да попитам..., Извинявайте, но ние имаме ли държава изобщо ? Или е само територия в която всичко е корумпирано, вонящо и разлагащо се ?

2024.06.12 | 06:57

4
После се чудим, що македонците не искат да се нарекат българи.

2024.05.25 | 05:02

3
❤️ Г­­­о­­­р­­­е­щ­­и­­­ ­м­­о­­­м­­­и­­­ч­­­е­­­т­а­ ­в­и­ ­о­­ч­­­а­­к­­­в­­а­­­т ­-­ X­­1­­­8­­­.­F­­­U­N

2024.03.01 | 11:08

2
Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност. Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват.----> gg.gg/ketoexpo

Добави коментар

Водещи новини