Мартин Божанов - Нотариуса 3 месеца е бил следен и подслушван, но нямал "опашка" в нощта на убийството

  • 28 февруари 2024 08:46

  • 1733
  • 2
Мартин Божанов - Нотариуса 3 месеца е бил следен и подслушван, но нямал "опашка" в нощта на убийството
©

Мартин Божанов - Нотариуса, чието убийство на 31 януари отприщи разкрития за влиянието му в съдебната власт, е бил контролиран със специални разузнавателни средства 3 месеца преди смъртта си.  Освен че телефоните на Божанов са били послушвани, той е бил и проследяван. По време на самото убийство обаче той е бил без "опашка", тъй като по принцип "обектите" не се следят непрекъснато.

Тепърва СРС-тата ще се превръщат във веществени доказателства и ще бъдат приложени по делото, което Софийската градска прокуратурата води срещу Божанов от миналата пролет. То е образувано по станалата вече прословута справка от ГДБОП за Нотариуса и се води за организирана престъпна група за имотни измами и пране на пари. Точно по това дело прокуратурата обяви неотдавна, че Божанов е бил на път да се превърне в обвиняем, но убийството му е попречило на това.

Може ли да бъде извадена мафията от правосъдието?

Прокуратурата едва ли ще извлече много от телефонните разговори и срещите на Божанов, тъй като се предполага, че той е бил наясно, че е следен и подслушван. Говоренето по телефона през различни онлайн приложения също възпрепятства подслушването.

Със или без СРС-тата обаче по делото е доказана връзката на вече бившата районна прокурорка на София Невена Зартова с Божанов. Срещу нея има 17 свидетели, включително и служители на прокуратурата, както и такива с тайна самоличност. По време на изслушването в специалната парламентарна комисия миналата седмица Зартова отрече да е свързана с Божанов.

Тя обаче призна, че той е бил на банкет на Районната прокуратура. "Не беше банкет, а едно неофициално събиране извън София, в хотел. В ресторанта присъстваха и други посетители, огромен ресторант. В разговор с колеги установих, че той действително е присъствал на тоя банкет. Чух слухове кой колега би могъл да го е поканил, не разполагам с достоверна информация", каза Зартова на 22 февруари.

В кориците на делото обаче има показания как на въпросното събитие в Банско, където се е появил Божанов, лично Зартова го е представила на седящите на нейната маса. Знае се и на чия маса е седнал след това Божанов. Има и доказателства, че поне три пъти Божанов е бил в нейния кабинет, сочат източниците на "Сега".

Чест гост там пък доказано е бил адвокат Велимир Атанасов. Той беше посочен от съдия Владислава Цариградска като един от участващите в натиска на магистрати.

Градската прокуратура проверява и свидетелски показания, че Зартова е посещавала станалия известен клуб SS (съдебни съмишленици). Търсят се доказателства и за данни срещу нея, че е оказвала влияние по някои дела, твърдят източници в държавното обвинение.

Адвокатът на Вълчо и Маринела Арабаджиеви: От случая „Мартин Божанов“ нищо няма да излезе

Зартова и заместниците ѝ подадоха оставки покрай скандала с Нотариуса и данните, че дела срещу него просто са потъвали в районната прокуратура. В момента в СРП тече ревизия на преписките за Божанов. След като срещу Зартова беше инициирано и второ дисциплинарно производство покрай дело срещу Петьо Петров - Еврото, тя стана удивително словоохотлива и започна да говори за зависимости и връзки в прокуратурата, за които досега явно си е затваряла очите.

По делото има информация и за съдии, които са били в близки отношения с Нотариуса, включително и на високо ниво в йерархията на закрития спецсъд. За друга настояща административна съдийка, която е бивш прокурор и съпруга на адвокат, пък включително има данни за съвместни семейни пътувания в чужбина с Божанов и съпругата му.

Разследващите обаче са открили при претърсванията на места, свързани с Божанов, различни технически средства за записване - например химикалка, която може да записва звук и картина. Намерена е и устройството за чекиране на карти в клуб SS, за което се чакат експертизи.

Колкото до частта от делото за заплахите към съдия Цариградска, тя е пратена на Окръжната прокуратура в Ловеч по подсъдност, тъй като те са отправени в Луковит, който е в района на Ловеч. По информация на "Сега" обаче е скъсана веригата на доказване, че точно Божанов е заплашил съдията. Причината е, че свидетелите отказват да съдействат на прокурорите, а заплахите са отправени през посредници. По същия начин например Ивайла Бакалова отказва да свидетелства кой неин познат ѝ е дал телефона си, за да говори тя с Божанов за проблемите на съпруга си с правосъдието.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1733 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.28 | 11:05

2
celiat narod se doseshta zashto e niamal opashka pri razstrela samo izvarshiteliaht kirco ne se dosehta

2024.02.28 | 10:29

1
Жeна ми е pазвълнувана от този пpодyкт. Сега сексът е по-дълъг, epекциятa е по-силна, чувствитeлността към оpгазъм се е yвeличила и доpи пeниcът се е yвeличил. това е мeга готино нещо, което съветвам вcички да опитaт, пpочетох за това тук----> use.my/medinfo

Добави коментар

Водещи новини