Златанов: Провеждаме операция срещу група, създала канал за трафик на мигранти

  • 31 януари 2024 11:11

  • 1039
  • 1
Златанов: Провеждаме операция срещу група, създала канал за трафик на мигранти
© Булфото (архив)

Ситуацията на българо-турската граница е много спокойна, овладяна. Не е била толкова спокойна от 10-години. Това е вследствие на всички мерки, които предприехме през последните месеци, както и сътрудничеството с Турция. През зимата мигрантският натиск е по-слаб. За месец януари имаме 1500 опита за преминаване на българо-турската граница. За миналата година опитите са били над 5000. Това коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS Антон Златанов, директор на „Гранична полиция“.

Всичко по темата:
Мигрантска криза 1552

„Работим изключително много не само по спирането на мигрантите, но и спрямо организаторите на трафика. В момента тече операция на Гранична полиция в София и Перник, която стартира в Силистра по неутрализиране на група, която създава канал за трафик на мигранти от турската граница към румънската. Затегнахме мерките и на сръбската граница, тъй като опитаха да се преориентират, веднага сме ги локализирали. Оставихме период от време да извършват престъпната си дейност-контролирана от нас, за да може да я документираме. Има задържани лица и днес и в предните дни. Днес трябва да бъдат задържани пет лица, три от тях вече са задържани и две се издирват. До края на деня или най-късно утре  ще ги задържим. В Силистра също имаме задържани лица. Ще реализираме 5 досъдебни производства за трафик на мигранти”, обяви Златанов.

Миниван с 12 нелегални мигранти катастрофира в Русе

Той уточни, че е подобрен процесът по организация на работата. "Лятото беше най-тежкото за 10 години назад. Есента и зимата най-леките. През лятото имахме по 1500 опита за преминаване на денонощия, сега са за месец. Тогава ръстът беше с 50%. Завършихме годината само с 10% по-висок натиск. За шест месеца успяхме да компенсираме 40%, което беше успех за нас”, каза Златанов.

По думите му подобрението на организацията е очевидно, оценено е и от европейските партньори, както и от шенгенската оценителна комисия, която е написала блестящ доклад.

„В момента България е пълноправен член на шенгенското пространство с ограничението да имаме 100% контрол на вътрешните граници с Румъния и Гърция. Това ни мотивира да продължим да работим в тази посока”, добави директорът на „Гранична полиция“.

Той коментира и състоянието на оградата по границата с Турция. "Тя се поддържа ежедневно, там, където са се опитвали да срязват и са срязвали, се възстановява. Има поражения все още предизвикани през голямата буря през септември. Работи се по отстраняване на щетите", допълни Златанов.

"Охраната на границата с Турция има три компонента. Оградата, видеонаблюдението и човешкия ресурс. Златанов каза, че до месец и половина ще приключи процедурата за обществена поръчка за изграждането на четвъртата част на периметъра, който все още няма видеонаблюдения. Сътудничеството ни с турската страна доведе до невероятен синхрон, който помогна и на двете страни да намалят натиска", каза още той.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1039 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.31 | 12:34

1
Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини