Бум в източването на банкови карти

  • 21 август 2012 09:55

  • 1183
  • 1
Бум в източването на банкови карти
©

Тройно са се увеличили източванията на банкови карти у нас през последните две години, отчитат от полицията.Около четири милиона са издадените в България карти. Тегленото на пари от банкомати превишава многократно директното плащане с карта и това крие повече рискове.

Поредният летен сезон с бум на кражби от банкомати, отчитат органите на реда у нас. Най-много са случаите по морските ни курорти, защото естествено там се теглят почти всекидневно пари. Затова и банкоматите по морето са най-рискови, съобщава БНТ. Друга тревожна тенденция, която отчитат специалистите, е, че ако допреди година измамите с карти са се занимавали предимно групировки, сега това правят и отделни младежи с добри технически познания.

Най-важното, което трябва да се прави, е да се прикрива с ръка въвеждането на ПИН кода, а най-добре е често да се променя. Специалисти препоръчват притежателите на банкови карти безплатно да се включват в услугата СМС известяване, която дава възможност всеки един момент да бъдат информирани за това какво се случва с тяхната карта, когато бъде направена транзакция. Така може да се уверим дали някой е теглил неправомерно пари от сметката ни.

Напоследък картите у нас са с по-съвременни технологии, така наречената инви-чип технология, която дава по-голяма степен на сигурност, обясни Николай Недков - председател на БАСКР в България. Ако има съмнение за липса на пари, клиентът първо трябва да сигнализира банката издател на картата. От там са длъжни да извършат административно разследване по случая и да го уведомят.

Последвайте канала на

1183 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Pitanka?

2012.08.31 | 12:46

1
И поради коя причина банките увеличиха таксите за теглена от банкомати... без да уведомят клиентите си дори? Нали уж да повишат защитата? Та пак ние да го платим... Ама нали са банки и там лобито е голямо :(

Добави коментар

Водещи новини