Задържаха иманярско съкровище на ГКПП Лесово

  • 20 август 2012 12:01

  • 2836
  • 0
Задържаха иманярско съкровище на ГКПП Лесово
© Булфото

Голяма контрабандна пратка от 488 антични монети, накити и остриета на старинни оръжия бяха задържани вчера от митническите инспектори на Митнически пункт Лесово, съобщиха от Агенция "Митници".

Уникалното иманярско съкровище е заловено от митничарите в джип с българска регистрация, който е влизал в страната от Турция. Автомобилът марка „Сузуки Витара” е управлявал 43-годишен български гражданин с инициали Х. И. от област Ямбол. Той е пресичал граничния митнически пункт в неделя следобед, по време на засиления туристически трафик в тази посока. Митническите инспектори обаче са селектирали джипа за щателна митническа проверка, въпреки самоувереното поведение на шофьора и неговата спътничка, които са заявили, че не пренасят нищо за деклариране.

При извършената проверка в специализираното и оборудвано с рентгенова апаратура митническо хале, инспекторите откриват в предната дясна седалка на автомобила две полиетиленови торби, които се оказва, че съдържат патирани антични монети. При личен преглед на шофьора са открити в дрехите му още два полиетиленови плика с антични находки.

Иззети са общо 460 антични монети, 16 остриета на старинни оръжия и 12 старинни накити с общо тегло 1745 грама. По случая е образувано дознание за контрабанда, което се провежда от разследващ митнически инспектор от Митница Бургас.

Контрабандното иманярско съкровище ще бъде предадено за експертиза. Предстои да бъде установена неговата стойност и произход. Според първоначалния оглед става въпрос за римски и византийски монети с лика на различни императори и автентични артефакти, събрани от иманяри. Заловеното иманярско съкровище вероятно е трябвало да бъде прехвърлено през България за черния пазар на антики в Западна Европа.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2836 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини