ГДБОП със съвети за предпазване от фишинг атаки

  • 11 декември 2023 16:08

  • 877
  • 2
ГДБОП със съвети за предпазване от фишинг атаки
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

От пресцентъра на МВР изпратиха информация до медиите със съвети на киберексперти от ГДБОП за предпазване от фишинг атаки.

Фишингът е съвременен феномен в киберпространството, при който хакери разпращат имейли или други съобщения в социални мрежи, чат приложения или чрез sms. Фалшивите съобщения претендират да са изпратени от легитимен източник – държавна или банкова институция, доставчик на битови услуги, онлайн магазин или телекомуникационен доставчик.

Те целят да стресират получателя с твърдение за наложена глоба, блокиран или предстоящ за изтриване профил, заплаха със съдебно преследване или друго тревожно събитие и го подканват да предприеме спешни действия като последва линк или свали и активира файл на компютъра или телефона си.

Възползвайки се от неинформираността и наивността на получателите, хакерите получават потребителски имена или пароли, както и други лични данни. Често компютърна конфигурация се заразява с вирус от свален и активиран файл. Ежедневно киберпрестъпници разпращат хиляди фишинг имейли, включително до широк кръг от български интернет потребители.

Внимание! Хакери крадат банкови данни, ето как

От месец октомври МВР уведомява чрез sms, имейл и съобщение във Вайбър гражданите, които имат електронни фишове, за извършени от тях нарушения на Закона за движението по пътищата. В имейлите е посочен линк към Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) на Министерството на електронното управление (МЕУ) за запознаване с детайлите на извършеното нарушение, както и линк към Портала на МВР за проверка за нарушения, с възможност за заплащане.

За да не бъде това обстоятелство използвано за заблуда и маскиране на фишинг имейли, които привидно изглеждат като изпращаните от МВР, от дирекция „Киберпрестъпност“ в ГДБОП предоставят важни съвети за защита:

Не отваряйте линкове, ако в текста се внушава спешност и неотложност.

Проверете детайлно мейла или източника на полученото съобщение.

Не въвеждайте лични или финансови данни в линкове, които сте отворили в резултат на получен спешен мейл.

Проверете името на сайта/домейна в адресната лента на браузъра за неточности.

Използвайте дълги, сложни и различни пароли за различните профили.

Използвайте обновени операционни системи и антивирусни програми.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
877 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Pussy

2023.12.11 | 22:33

2
Sex fuck

2023.12.11 | 18:00

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини