Над четири случая на стоки с двойна употреба са засечени на "Капитан Андреево" за месец

  • 05 декември 2023 12:40

  • 1130
  • 1
Над четири случая на стоки с двойна употреба са засечени на "Капитан Андреево" за месец
© БТА

За последния месец тук, през Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево", имаме няколко случая на трафик на стоки с двойна употреба, които сме засекли - над четири. Това заяви министърът на финансите Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на на пункта.

Той беше на инспекция на граничната точка с Турция днес заедно с европейския комисар по финансова стабилност, финансови услуги и съюза на капиталовите пазари Марейд Макгинес, предава БТА.

Тук гледахме основно как се изпълняват санкциите по повод доста сигнали от Европа за движение на стоки с двойна употреба, "Капитан Андреево" е един от основните транспортни коридори. През последните няколко години през пункта има засичани и големи количества незаконно пренасяни пари, само за тази година са конфискувани над 26 милиона лева, уточни Василев.

На европейско ниво трябва да има доста по-добър обмен на информация, за да може дори да бъдат изрядни документите на стоките, да може да бъде проследен от началото до край целият им трафик, отбеляза Василев. Защото ако са изрядни документите, няма как на самата граница да бъде спряна стоката, поясни той.

Асен Василев и еврокомисарят по финансова стабилност Макгинес отиват на "Капитан Андреево"

По думите му засечените през последния месец случаи са основно на електронни компоненти за Иран.     

За мен беше много важно да приема поканата на министъра на финансите Асен ВасилевАсен ВасилевАсен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма от 12 март до 29 май 2013 г. С указ на, за да се убедя на място в мащабността на задачата. Броят на камионите се увеличава непрекъснато, а това е наистина важен пропускателен пункт за ЕС. Причината, поради която дойдох тук – както на границата днес, така и вчера, и срещите с премиера - беше да изслушам притесненията, за да можем да помогнем повече и да повишим нивото на сътрудничество, посочи европейския комисар по финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари Марейд Макгинес. 

Според Макгинес "Капитан Андреево" е важен граничен пункт за Европа, защото всичко, което влиза, трябва да бъде проверено. Беше ми много интересно да видя как става това на практика - рентгеновите апарати, които видяхме, кучетата, които търсят наркотици, фалшиви стоки. Много съм доволна, че имаме силна решимост от страна на българските власти да проверяват всичко, което минава през този граничен пункт. Това е важно не само за България, това е важно и за ЕС, посочи Макгинес.

Последвайте канала на

1130 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.05 | 13:09

1
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини