Инспектори от "Автомобилна администрация" - Пловдив влизат в затвора за подкуп

  • 25 октомври 2023 16:13

  • 1270
  • 0
Инспектори от "Автомобилна администрация" - Пловдив влизат в затвора за подкуп
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

ВКС потвърди наказанията за подкуп на трима инспектори от областния отдел на "Автомобилна администрация" - Станко Милушев, Паун Тенев и Димитър Янакиев, постановена от Окръжния съд в Пловдив. 

Станко Милушев е осъден на три години лишаване от свобода и глоба в размер на 4 000 лева, както и лишаване от право да заема държавна длъжност в инспекцията за срок от пет години. Той трябва да заплати в полза на държавата 9 400 лева, представляващи стойността на предмета на престъплението.

В периода от 1 юни 2017-а до 5 април 2019 г. в Асеновград и Пловдив сам и в съучастие като извършител с Тенев и Янакиев е поискал и приел пет пъти дарове, за да не състави актове при извършени проверки на фирми. Колегите на Милушев са взели по три подкупа в различно съучастие. Те са осъдени по на две години затвор и глоба в размер от 3000 лева за всеки. Също са лишени от право да заемат държавна длъжност за срок от пет години и трябва да заплатят в полза на държавата съответно 3650 лева първият и 3250 лева вторият, представляващи стойността на предмета на престъплението.

Делото във Върховния касационен съд е образувано по жалби на адвокатите на тримата, които поискали условни наказания. Магистратите са приели, че жалбите са процесуално допустими, но са неоснователни.

В мотивите на върховните съдии е записано, че "действително, размерът на наложените и на тримата подсъдими наказания и липсата на предхождащи деянията осъждания покриват формалните изисквания за за отлагане на изтърпяване на наказанията. Както е преценил контролираният съд обаче, целите на наказанието не биха могли да бъдат постигнати с отлагане изпълнението на отмерените им наказания.

Повдигнаха обвинение на пътния полицай от Пловдив, взел 50 лева от шофьор

Продължителният период на извършване на престъпната деятелност с ритмично осъществявани престъпни посегателства в него, реализиране на две от формите на изпълнителното деяние – стимулиране на други лица към извършване на активен подкуп и впоследствие получаването му от подсъдимите, поведението на Янакиев и Милушев при стартиране на престъпната им деятелност, изразено в недоволство от първоначално предоставената немалка парична сума от страна на свидетелка и изискване и съответно получаване на по-голяма, уронване авторитета на институцията, в която дългогодишно са работили, налага и тримата да бъдат изолирани за определения от съда срок от обществото, за да преосмислят своето поведение и променят нагласите си в посока спазване на писаните правила на закона и неписаните на морала".

Решението на ВКС е окончателно.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
1270 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини