Нова измама при продажба на лични вещи онлайн

  • 22 август 2023 12:56

  • 2573
  • 1
Нова измама при продажба на лични вещи онлайн
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

На нова измамна схема могат да станат жертва хората, които публикуват обяви в онлайн платформи за продажба на лични вещи. За това предупреди създателят на онлайн платформата "Ние, потребителите" Габриела Руменова пред БНР.

Тя обясни, че след като сте пуснали обявата си в интернет и сте оставили телефона си за обратна връзка, измамниците взимат номера ви и ви пишат по Viber в ролята на клиент. Те директно ви информират, че желаят да закупят стоката, без да се интересуват от подробности нито за нея, нито за условията на сделката. Скоро след това получавате и съобщение уж от известна куриерска служба, че артикулът е платен онлайн и трябва да последвате посочена от тях връзка, за да си вземете парите от покупката.

Ако кликнете върху връзката, попадате на платформа и там ще поискат да въведете номера на банковата си карта и кода за сигурност CVV. Този код се използва за трансакции без представяне на карта при покупки по телефона или онлайн и предоставя на търговците допълнително доказателство, че картата е използвана от нейния реален притежател.

Ако попълните този код, вие на практика давате достъп на отсрещния до вашите средства.

В случай че посочите номера на картата си и CVV кода, следващата стъпка от актуалната измамна схема е да ви попитат какви са наличните средства в банковата ви сметка. Вероятно така ще разберат колко пари могат да изтеглят.

Нова измама: Лъжат, че печелите от лотария, а после искат пари, за да "освободят" сумата

Решите ли да прекратите процеса по събирането на тези данни и да настоявате плащането да се извърши лично или чрез наложен платеж, измамниците отново са с един ход напред. Тогава прилагат метода на притискането – казват ви, че парите вече са преведени и сделката е осъществена, като ви внушават, че няма вариант за връщане назад. 

От "Ние, потребителите" са се свързали с куриерската служба, от чието име се изпращат съобщенията за получаването на парите от фиктивните покупки - от там са потвърдили, че се касае за фишинг атака и са подали информация към ГДБОП.

От "Ние, потребителите" дават няколко полезни съвета: Никога не следвайте връзки, за които не знаете накъде водят, дори да изглежда, че са изпратени от надежден източник; Ако получите подобно съобщение, свържете се с цитираната компания чрез официалните координати за връзка и поискайте потвърждение, че е изпратено от там; При съмнение за измама, направете екранни снимки на съдържанието и евентуални проведени разговори и незабавно уведомете компанията и ГДБОП.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
2573 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
xxx

2023.08.22 | 13:37

1
❤️Казвам се Па'ула, на 23 години съм) Амбициозен SЕХ модел 18+) Обичам да ме снимат гола) Моля, оценете снимките ми ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини