ЦИК потвърди, че двама от задържаните българи на Острова са били членове на секции

  • 18 август 2023 17:08

  • 800
  • 3
ЦИК потвърди, че двама от задържаните българи на Острова са били членове на секции
© Би Би Си
Слушай новината Слушай новината

Централната избирателна комисия (ЦИК) потвърди, че двама от тримата задържани български граждани във Великобритания за подозрения за шпионаж в полза на Русия са били членове на секционна избирателна комисия (СИК) извън страната.

Лица с имена Катрин Николаева Иванова и Бисер Максимов Джамбазов са назначавани за членове на СИК извън страната в периода 2015 – 2021 г., в т.ч. секретар, заместник-председател и председател, се посочва в съобщение на ЦИК.

В него се отбелязва, че преди назначаване на СИК извън страната ЦИК извършва проверка дали предложените за членове лица отговарят на изискванията на закона.

Централната избирателна комисия не приема внушенията, че е възможно отделни лица да са в състояние да влияят на резултатите от изборите чрез участието си в състава на секционна избирателна комисия. В Изборния кодекс има предвидени достатъчно гаранции, възпрепятстващи подобна възможност, пишат още от ЦИК.

„Daily Telegraph“: Двама от обвинените за шпионаж българи вероятно имат връзки с „Възраждане“

Преди дни от МВнР също потвърдиха, че въпросните лица са били членове на СИК зад граница - в Лондон – Катрин Иванова в Секция 2 в посолство Лондон, а Бисер Джамбазов – в Ийлинг, според Решение №2325 на ЦИК от 27 март 2021 г. Същите са номинирани от българската общност в Лондон и от Инициативен комитет за секция в Ийлинг, Лондон, информират от МВнР.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
800 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.08.18 | 18:23

3
БТК или Ай-Фон ?
Абе аз не знам,

2023.08.18 | 17:48

2
До кога ще търпят този олиг*френ Копейкин да се развява коня,а не закрият тази партия,както и БСП! ЗАКРИВАЙ!!!

2023.08.18 | 17:36

1
общо взето : ще си имаме много работа сериозна по така наречена "инерция" , няма нищо общо с интеграция .

Добави коментар

Водещи новини