Инспекторатът на ВСС решава имало ли е нарушения при разследването на първото убийство, извършено от Чавдар Бояджиев

  • 07 август 2023 14:39

  • 954
  • 0
Инспекторатът на ВСС решава имало ли е нарушения при разследването на първото убийство, извършено от Чавдар Бояджиев
© Фейсбук
Слушай новината Слушай новината

Разследването за първото убийство на Чавдар Бояджиев, станало през април миналата година, вече е в Инспектората към Висшия съдебен съвет, научи "24 часа" от кадровия орган.

Оттам трябва да кажат дали е имало нарушения по случая, по който над година не се разбрало, че той умишлено, а не неволно е удушил момиче. Делото се е водило в Софийската районна прокуратура. Било е за убийство по непредпазливост. По него се е разследвало, че Бояджиев е удушил неволно при интимен контакт своя приятелка. След като в нощта преди петък той застреля двама души, Чавдар призна, че и първото му убийство било умишлено.  

Прокурор Невена Зартова: Не знам какво е законовото основание да ми бъде поискана оставката

Затова вчера и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов поиска оставката на районната прокурорка на София Невена Зартова. Той посочи, че е имало неглижиране и подценяване в разследването. “Нито Законът за съдебната власт, нито който и да е друг закон ми дават право да нареждам на прокурор от СРП извършването на каквито и да е действия по конкретно дело, наблюдавано от него”, заяви тя. И добави, че намеса в разследването на водено от неин колега дело би било престъпление. "А именно упражняване на влияние от моя страна върху наблюдаващия прокурор”, допълни Зартова.

Сега кадровият орган ще прецени дали е имало пропуски по разследването. След като Зартова обясни, че няма да даде оставка, се очаква Сарафов да поиска от прокурорската колегия на ВСС тя да бъде освободена от поста. 

Ръководството на МВР снема доверието си от началници в структурата на СДВР

Заради неразкритото убийство на Бояджиев от МВР пък в неделя поискаха и получиха оставката на шефа на 8-о РУ, което отговаря за с. Лозен, Светослав Стойков. Малко по-късно обаче бившият вътрешен министър Иван Демерджиев поясни, че Стойков всъщност не е бил на поста, когато на 6 април миналата година Чавдар Бояджиев е убил момиче. Именно Демерджиев назначи на поста Стойков. Това става на 1 ноември 2022 година.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
954 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини