Иманяри тършуват край храма на Ванга

  • 31 юли 2012 07:39

  • 1888
  • 2
Иманяри тършуват край храма на Ванга
©

Иманяри ровят античния град Хераклея Синтика край храма на проричицата Ванга, пише в. "Преса", позовавайки се на информация от кмета на петричкото село Рупите Георги Атанасов.

Древното селище се намира на около километър от църквата на баба Ванга, в подножието на изгасналия вулкан Кожух.

Съсипват уникална историческа находка, заяви местният управник. По думите му, това е държавно имущество и на мястото трябва да има полицейско присъствие, за да бъде спасено от набезите на иманярите. Атанасов разказва, че е подавал няколко сигнала в полицията в Петрич.

Търсачите на исторически ценности могат да съсипят разкопките и да затруднят работата на наши и чужди археолози, които и в момента изследват местността. Специалистите са открили в последните няколко години стотици ценни експонати, които ще бъдат изложени в градския исторически музей. Намерени са находки от градска инфраструктура, както и гробовете от раннохристиянски погребения. Международен екип очаква да открие останки и от театър и други обществени сгради.

Последвайте канала на

1888 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
HN

2014.04.01 | 00:24

2
По принцип християнските храмове са Господни. Казано е:"Дом мой, дом зас молитва". Пък и този "храм" е свързан съссъмнително име,на така наречената "пророчица".
Ventsi

2014.01.07 | 19:44

1
Като си такъв голям Християнин защо не си чел библията? Какво казва Христос за храмовете и т.н. Чети и се образовай преди да коментираш!!!

Добави коментар

Водещи новини