Протест в 20 града срещу войната по пътищата

  • 28 май 2023 06:48

  • 862
  • 3
Протест в 20 града срещу войната по пътищата
© Bulphoto/архив
Слушай новината Слушай новината

Близки на деца, загинали в катастрофи, излизат на пореден национален протест в 20 населени места. 

Те настояват за промени в Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за движение по пътищата. 

Бившият депутат от ГЕРБ Нели Петрова: В България трябва изцяло нов Закон за движение по пътищата

Организаторите предвиждат блокади на движението по главни пътни артерии в цялата страна. Протестите са планирани от 10:00 часа тази неделя (28 май) в София, Костинброд, Самоков, Боровец, село Братаница, Етрополе, Казанлък, Чирпан, Хасково, Тополовград, Бургас, Варна, Шумен, Търговище, Кубрат, Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Любимец и ямболското село Козарево, пояснява Дарик нюз.

Според статистика на МВР от началото на тази година на пътя са загинали 179 души, около 3000 хиляди са ранените. Това е наистина война по пътищата, каза организаторът на протестите Иван Спасов. Близките на загинали в катастрофи искат и среща с председателя на Народното събрание Росен Желязков следващата седмица. На нея ще бъдат поканени всички парламентарни групи, каза още Спасов.

Планиран е и национален протест на 31 май в София. "Ще затворим бул. "Витоша“, след това ще отидем пред Народното събрание и ще чакаме да ни приемат, защото след това депутатите излизат в отпуска. Родителите на тези деца чакат справедливост, не чакат някои да си изкарат отпуската, пък после да решават“, допълни той.

"Ние искаме тези престъпления да се класифицират като умишлени, а не убийците да седят три месеца в ареста, или изобщо да не бъдат арестувани. За това време не могат да бъдат изготвени експертизи – технически или каквото и да били. Те са пускани на свобода, защото законът не позволява да бъдат държани повече. Повечето или се укриват, или намират начин да се оправят. Накрая повечето дела свършват с условни присъди“, подчерта организаторът на протестите.

"Държавата е абдикирала по отношение на тези семейства. Същевременно в България има един твърде доходоносен бизнес – адвокати на застрахователи са информирани и са на местопроизшествието, преди самите родители, дори преди линейката. И започват да уговарят хората, когато са още в шок, да подпишат някакви договори за някакви проценти. За съжаление, това е една търговия с живота на децата, превърнала се в огромен бизнес“, заяви Спасов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
862 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Тенев

2023.05.28 | 19:50

3
Ами карайте внимателно! А и на тия пътища няма как да е иначе.
В

2023.05.28 | 07:25

2
Подкрепям протеста.Стига са говорили само а да се захващат за работа,да си изкарат парите дето им ги дава народа.

2023.05.28 | 07:07

1
Браво хора да покажем, че имаме мнение и сме живи!

Добави коментар

Водещи новини