Какво е известно до момента за атентата срещу главния прокурор

  • 03 май 2023 07:11

  • 2572
  • 11
Какво е известно до момента за атентата срещу главния прокурор
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Вътрешният министър съобщи, че има заподозрян за атентата срещу главния прокурор. Изявлението на Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г. дойде след съвещание, свикано от премиера с участието на службите и зам.-главния прокурор Борислав Сарафов.

Според директора на Националното следствие, освен заради високия клас на защита на автомобила, при атентата няма пострадали, защото взривното устройство е задействано секунда-две по-рано.

"Имаме заподозрени, не мога да изпадам в подорбности обаче", каза на брифинг вътрешният министър Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г..

Преди началото на съвещанието, свикано от служебния премиер, началникът на Националното следствие обяви, че вече има конкретни насоки, по които разследващите работят - както по отношение на преките извършители, така и по отношение на поръчителите на атентата срещу главния прокурор.

Борислав Сарафов коментира още, че вече са иззети записите от охранитерни камери в много широк периметър, както около мястото на взрива, така и от маршрута, по който е преминал кортежа на Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във. Сарафов обаче отказа да отговори дали се очакват арести на конкретни заподозрени.

"Дори и да очакваме арести, аз няма да ви кажа", заяви Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор и директор на Нациналната следствена служба.

На този етап няма данни да има теч на информация за маршрута, по който е преминал кортежът с главния прокурор, твърди вътрешният министър. Разследващите обаче продължават да проверяват дейността на всички, които са имали отношение както към определянето на трасето, така и към неговото осигуряване, пише БНТ.

Продължава разследването на опита за атентат срещу главния прокурор

"Изследваме всички възможности да бъде проследен маршрута на автомобила", обясни вътрешният министър.

В огледа на мястото на атентата се е включил и израелски специалист по контратероризъм. Според неговата преценка, взривното устройство е задействано между една и две секунди по-рано и така е ударило предната дясна част на автомобила.

"Въпрос на може би части от секундата е било взривът да бъде посрещнат със широката част на автомобила, а не с предна дясна част, или десен калник и фар на автомобила. Може би тези частици от секундата са спасили возещите се в автомобила. Вчера в огледа на местопроишествието, заедно с моите колеги следователи от Националната следствената служба и колегите от Специализирания отряд за борба с тероризма, участва и израелски експерт по контратероризъм. Единодушното заключение на всички колеги е, че в случая се касае за концентриран и насочен взрив. Взривната вълна и осколките са били насочени от банкета към пътното платно. Става въпрос за голям брой осколки и изключително мощен взрив", каза Борислав Сарафов.

Високият клас на защита на конкретния автомобил също е причина при взрива да няма пострадали.

"Видът на взривното устройство не позволява да се преодолее защитата на този конкретен автомобил, ако това бил обикновен автомобил и е имало директно попадение, каквото в случая е нямало, да биха проникнали осколки и биха били поразени пътниците в автомобила", посочи министър Иван ДемерджиевИван ДемерджиевИван Демерджиев е адвокат с над 20 години опит.   Роден е през 1975 г. в Пловдив. През 2001 г..

Експертите от отряда за борба с тероризма вече са изследвали взривното вещество.

"Става въпрос за взривно вещество, което е самоделно изготвено. Не е взривно вещество, което е фабрично, което да е било на разположение в армията и да е произведено в нашите заводи. Това отново говори за максимален професионализъм на този, който е изготвил взривното вещество", заяви Борислав Сарафов.

"Целият ресурс на държавата в момента е впрегнат да противодейства максимално ефективно, да стигне до извършителите и до поръчителите на това действие", допълни вътрешният министър.

Атентатът срещу главния прокурор днес коментира и президентът. Според Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на разследващите трябва да установат всички обстоятелства.

"Всяко посегателство срещу здравето и живота на всеки български гражданин е недопустимо. Още повече, че тук става въпрос и за посегателство срещу българска институция. Аз очаквам компетентните органи възможно най-бързо да установят всички обстоятелства по този случай и да изправат извършителите пред българсикя съд. Подобни деяния трябва да се наказват с най-голямата строгост на закона".

На съвещанието при служебния премиер е обсъдена и необходимостта от промени във взаимодействието между НСО и другите служби, за да се гарантира сигурността на охраняваните от НСО.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2572 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
Sarbeca Z

2023.05.03 | 07:31

2
В една нормална държава тълпаъа да беше запалила къщата в Банкя да изгорят живи изродите в нея! В една нормална държава тълпата да беше нахлула в съда и да беше убила мръсникът гешев, да бяха издигнали бесилка и изметта от герб да беше обесена !

2023.05.03 | 08:28

11
нужен ти е егзорцист, иначе скоро ще си в гроба
истината

2023.05.03 | 08:25

10
Никакъв атентат няма просто е постановка ,но непрофесионално и народа ,вече не е от лош материял, знае кой коя и колко струва

2023.05.03 | 08:18

9
Платените от Кремъл руски тролове в нашия нет , ни заливат с ЛЪЖИ и ИЗМАМА, така както техните предци 50 години ни мамиха, че живеем добре е щастливо. Лъгаха ни в учебниците, че са ни освободили от турско робство , а защо никой не ги попита и отговора е ясен за да имат излаз на Босфора и Дарданелите. Родината ни и е платила с много злато на русите . После пак ни лъгаха, че са ни освободили от Хитлеро- фашизма и построиха паметници по- високи от тези на Апостола на Свободата ,а СССР е бил в съюз със същия Хитлер при подялбата на Полша Уважаеми Граждани...Българи , НЕ ВЯРВАЙТЕ НА ТРОЛОВЕТЕ В НЕТА, КОИТО ВИ ТРОВЯТ ВСЕКИ ДЕН за това, че Русия не е агресор и окупатор . НИКОГА ПОВЕЧЕ РУСКО РОБСТВО В БЪЛГАРИЯ !!!
ИСТИНАТА

2023.05.03 | 07:31

1
След като стана ясно,че семейството НЕ е било в "кортежа",НЕ РАЗБРАХМЕ "Другарят"Гешев бил ли е ТАМ ?!

2023.05.03 | 08:18

8
Защото гешев е национална ценност
НСО

2023.05.03 | 08:12

6
Долният, защото в "службите" сме пъдари на властта открай време, ти къде живееш. Абе, ти много знаеш, я ела за една справка в районното.

2023.05.03 | 07:45

4
3ащо НСО охранява семейна екскypзия?
Ха, ха, ха

2023.05.03 | 08:13

7
Вчера чукнали колата на комшията на някаква пресечка с ТРИ КИЛОГРАМА ТРОТИЛОВ ЕКВИВАЛЕНД.
Емѝ...

2023.05.03 | 08:11

5
продължава нагнетяването на идиотщини, въпреки че цялата държава вече два дни се смее с глас на некадърната постановка.

2023.05.03 | 07:42

3
Страшният взpив дори не е счупил фара на пилотната кола, която не е бронирана. Бронирани са следващите.

Добави коментар

Водещи новини