Горски специалисти очакват по-големите глоби и повечето сигнали да намалят нарушенията в горите

  • 24 март 2023 07:42

  • 6123
  • 1
Горски специалисти очакват по-големите глоби и повечето сигнали да намалят нарушенията в горите
©

Десетократно увеличените санкции за незаконен дърводобив в горите ще има респектиращ ефект, но проблемите с ниската събираемост на глобите остават.

Липсва и методика, която да разграничава административното нарушение от престъплението. Така специалисти коментират промените в Закона за горите. Отчита се положителният ефект от електронното проследяване на дървесината и камерите за наблюдение в складовете и дървопреработвателните предприятия, предаде БНР.

"Близо 12 години санкциите не са коригирани", казва инж. Юли Сираков, началник отдел "Опазване на горските територии" в Югозападното държавно предприятие.

Според промените в закона минималната глоба за физическите лица, добиващи незаконно дървесина, вече е 500 лева, на фона на досегашните 50 лв. За юридически лица новата санкция е от 2000 до 20 000 лева.

Значителното им завишаване ще допринесе за намаляване на нарушенията от системните нарушители в горските територии, за които това е препитание, коментира инж. Сираков пред БНР.

Горските залавят нарушители, издават се актове и наказателни постановления, но събираемостта на глобите е под 30%, отчита той.

Няма и ясна методика, разграничаваща административните нарушения от престъпленията в горите, твърди експертът.

"Голяма част от нарушенията, които се установяват в горските територии, се считат за маломерни и с ниска стойност. Съдът много често връща включително задържаните от нашите служители автомобили и веществени доказателства – бензиномоторни триони. Особено на рецидивисти, които със същите автомобили продължават да извършват нарушения."

1280 акта е имало в първата година от създаването на държавното предприятие, като над 70 на сто от тях са били на системни нарушители. За сравнение – през 2022 година има издадени 480 акта, тоест предприетите от Министерството на земеделието мерки работят, отбелязват горските специалисти.

Безспорно най-голям ефект в опазването на горските територии е въвеждането на електронния превозен билет и възможността за проследяването на дървесината, както и постоянният контрол на мобилните звена в районите, отдадени на фирмите за дърводобив, смята Юли Сираков.

Радина Лазарова
6123 1

Коментари 1

Добави коментар
Някой

2023.03.24 | 11:37

1
На голяма е "законната кражба"- при измерване на добитата дървесина на временен склад. Никой гледайки една снимка не може да каже дали камиона е натоварен с 10 или 11 кубика- разлика 10 процента. На 1000 кубика 100 кубика. Фотографите да кажат колко струва разликата.

Добави коментар

Водещи новини