Потребител към внучката на Виолета Донева преди убийството: “Има нещо странно и сатанинско в теб”

  • 23 март 2023 18:45

  • 11168
  • 1
Потребител към внучката на Виолета Донева преди убийството: “Има нещо странно и сатанинско в теб”
© Булфото, архив/Инстаграм
Слушай новината Слушай новината

“Защо всеки те мрази? - Не знам, и аз това се питам.” “Кое е най-важното нещо за теб? - Може би най-важното е да умра, не мога да чакам.”

“Какво ще учиш, след като завършиш средно образование? - Психология, интересувам се от човешкия мозък.”

Отговорите на тези въпроси дава в началото на миналата година симпатична 18-годишна девойка в не толкова популярната платформа Tellonym.me. Сайтът, в който тя има регистрация, позволява на всекиго анонимно да я попита, каквото пожелае.

“Има нещо странно и сатанинско в теб”, заключава един от потребителите. Момичето не му опонира. Следват още няколко въпроса, докато в един момент то прекратява комуникацията и спира да бъде активно.

Внучката на Виолета Донева, обвинена за убийството на баба си: Не ми пука

Причината - не е обидено за “сатанинската реплика”, просто е задържано за убийство. Само ден след ареста му през октомври 2022 г. ще бъде съобщено, че жертвата е 79-годишната актриса Виолета Донева. По трупа ѝ имало прободни рани и е била душена. Арестуваната е Ивет Стайкова - нейната внучка. В съда ще стане ясно, че тя вече е лежала в психиатрични болници, била е и наркозависима от 4 години.

Обществото бързо ще я “освидетелства” като поредния случай на кърваво нападение от “луда наркоманка”, както я наричат в социалните мрежи, която трябва да бъде заключена и повече никога да не излиза на свобода, за да не нарани други.

Ивет Стайкова демонстрира крайно странно поведение в съда

Защо обаче Ивет посяга на баба си? Има ли някаква дълбока травма, която e провокирала агресията ѝ?

Пред “24 часа - 168 истории” профайлърът доц. д-р Неделчо Стойчев създаде психопрофил на момичето на базата на нейни публикации и впечатления от приятелите ѝ, които медията ни му предостави. Той стигна до извода, че “странната” на пръв поглед Ивет всъщност е дълбоко чувствителна и рефлексивна личност. Усеща и забелязва, когато някой се чувства дискомфортно.

“Интелигентно момиче - освен чувствително и рефлексивно, поради което е склонна към по-интензивни емоционални преживявания и крайни оценки за хора и събития - обяснява Стойчев. - Тя е лесно ранима и уязвима. Може да се каже, че придава личностна значимост на такива социални влияния и стимули, които за другите са незначителни, маловажни и даже не им обръщат внимание.”

Внучката на актрисата Виолета Донева, обвинена в убийството ѝ, остава в ареста

Емпатията е едно от качествата, които притежават много от чувствителните хора. Така Ивет съпреживява емоциите, чувствата и мислите на тези около себе си. Въпреки че изглежда сякаш не приема обидите крайно остро, всяка отрицателна дума я наранява. Причинява ѝ ненужна тревожност, засилва чувството ѝ за малоценност.

Според психолога, нейната нагласа към света определя и невротичното ѝ развитие в последните години, което на поведенческо ниво се изразява в рязка смяна на настроението, импулсивност, демонстративно и ексцентрично поведение. Такова е показвала и в социалните мрежи, където добавя коментари от рода: “Не знам къде съм и какво правя?”, “Легализирайте хероина, не на даскалото!”, “Чувствам се биполярна, имам два коренно различни стила”, “Демон”, “Много краен живот”, “Мъртва отвътре”, “Светът около мен е бъркотия”.

“Най-вече се проявява в различни автгоагресивни актове - казва доц. Стойчев. - Тъй като тези поведенчески симптоми на неадекватност започват да се забелязват отпреди няколко години, вероятно този времеви период е някаква повратна точка в живота ѝ. Възможно е да е преживяла травма, която е отключила девиациите в поведението ѝ и странностите в отношението ѝ към света и другите хора.”

Внучката на Виолета Донева: Сатаната ме преследва

Важен елемент от поведението на момичето е и фактът, че то се е самонаранявало. Негови приятели споделиха, че е рязало вените си, но не на сериозно така, че да се стигне до загуба на много кръв. Освен всичко, то често е бягало от вкъщи, оставало да спи при приятели. “Автоагресивните актове, каквито са самонараняването, бягството от дома и училището, злоупотребата с алкохол и наркотици, са индикатор за силен гняв, който е насочила към себе си, тъй като истинският обект на този гняв се оказва трудно достижим”, казва профайлърът.

Тук той добавя и промискуитетното ѝ поведение (практиката на безразборен избор, най-често терминът се употребява за сексуалните контакти и означава безразборно избиране на интимни партньори – бел.ред.). В един от сайтовете познат на момичето го пита защо често сменя гаджетата и никое от тях не се задържа до нея повече от седмица.

Акад. Стайков: В шок съм, че внучката ми е обвинена за убийството на баба си Виолета!

“При подрастващите, каквато е Ивет, автоагресията обикновено е следствие от травматични преживявания, свързани с психическо, физическо и сексуално насилие - обяснява Стойчев. - Вероятно тези преживявания са свързани със семеен модел с нарушена функционална структура, в който тя е била лишавана от любов, грижа и безусловно приемане от страна на родителите.”

Теодора Павлова
11168 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Сърбеца

2023.03.23 | 21:35

1
Определено бих се оженил за нея, ще си допаднем

Добави коментар

Водещи новини