Кражбите на трансформаторно масло са двойно повече

  • 22 юли 2012 10:43

  • 919
  • 0
Кражбите на трансформаторно масло са двойно повече
©

През последните месеци зачестяват случаите на кражби на трансформаторно масло от съоръжения на ЧЕЗ, съобщиха от пресцентъра на компанията.

От началото на 2012 г. до средата на месец юли от трансформатори са източени 21 657 литра масло на стойност близо 49 хил. лв. Това е над два пъти повече в сравнение с периода януари - юли на 2011 г.

Щетите от повредени трансформатори вследствие на кражби на масло, от началото на 2012 г. до средата на юли, възлизат на 195 хил. лева, докато за същия период на миналата година те са били 140 хил. лева.
Благодарение на приетите законови промени в търговията с цветни метали, ЧЕЗ отчете 43% спад на щетите от увредени при посегателства съоръжения през 2011 г. в сравнение с 2010 г. В същото време кражбите на трансформаторно масло стават все по-често явление. То представлява интерес за крадците, тъй като се използва за гориво на селскостопански машини през лятото, а през зимата – за отопление с нафтови печки. В някои случаи се посяга и към цели трансформатори заради медната им сърцевина.

„Кражбите и посегателствата над съоръжения ощетяват не само компанията, но и нашите клиенти. Принудителните инвестиции, необходими за възстановяване на щетите, биха могли да бъдат вложени в модернизиране на мрежата и подобряване на услугите за потребителите. Затова за пореден път призоваваме за строг контрол за спазването на закона от страна на компетентните органи и обществена нетърпимост към нарушителите”, каза Божидар Гатев, директор „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ Разпределение България.

Статистиката показва, че за последните шест години (2005-2011 г.) клиентите на ЧЕЗ са ощетени с над 30 млн. лева заради кражби и посегателства над съоръжения по мрежата на компанията. От стъпването си в България ЧЕЗ е инвестирала приблизително 550 млн. лева в подобрения на електроразпределителната мрежа в Западна България.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
919 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини