Приключи разследването за евентуално отвличане на Сашко от Перник

  • 15 март 2023 20:08

  • 2610
  • 3
Приключи разследването за евентуално отвличане на Сашко от Перник
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Разследването на изчезването на 12-годишния Александър от Перник приключи. Момчето беше в неизвестност девет дни и осем нощи, а съдбата му трогна хиляди българи, които не спряха да го търсят. И досега Александър не може да обясни какво точно е преживял, тъй като детето е с аутизъм.

Експертите са категорични – 12-годишният Сашко от Перник не е бил отвлечен, а се е изгубил. Той е успял да оцелее съвсем сам, без храна и без вода, без чужда намеса, предаде БТВ.

Детето изчезна на 11 ноември миналата година в района на Профилакториума в Перник. Четири месеца по-късно е ясно, че се е хранил с шипки, ябълки и трева. Успявал е да си намери и вода. Тъй като е с аутизъм, и досега Александър не може да обясни какво точно е преживял.

Сашко от Перник вече ходи с проследяващо устройство

10 март, четири месеца, след като губи сина си от поглед и той изчезва безследно, бащата на Сашко – Александър Цветанов, е повикан в полицията в Перник, за да се запознае със заключението на разследващите какво се е случило тогава.

“Мнението на експерта е, че детето е било през цялото време в гората. Имаше даже изследвания на крачетата, тъй като те бяха гъбясали в обувките. И там се беше установило, че никой не го е събувал. Никога не са му били изсушавани крачетата и именно това състояние на краката отговаря на тези осем дни, в които постоянно си е бил в обувките”, каза бащата на Сашко Александър Цветанов.

Според събраните доказателства в началото Сашко е намерил убежище в храстите.

“Тези драскотини, които са по ръцете и по главата, те бяха в началото, може би в началото се е скрил в някакви храсти, те бяха зараснали вече към края, така че може би в началото е бил в храстите, след това се е движел по някакви начини”, добави той.

Детето успявало да се храни и да пие вода, сочат експертизите.

От областната дирекция на полицията в Перник потвърдиха за bTV, че разследването по случая е приключило.

“Материалите са докладвани на прокуратурата. Преди наблюдаващия прокурор да прецени дали досъдебното производство да бъде прекратено или не, нямаме право да обсъждаме доказателствата”, добавят от полицията.

От прокуратурата в Перник уточниха пред екипа ни, че имат срок от един месец, в който да се запознаят с материалите и да се вземе решение дали по случая е извършено престъпление, или не. Ще коментират след това.

Откакто Сашко е отново с татко си, състоянието му е значително по-добро.

“Аз разбрах скоро, че може даже едни глинени съдове прави с ръчички, на керамика се обучава, рисуваме, научи се да плува. Очевидно, че има доста таланти. Аз съм щастлив, че той е такъв и че може толкова много неща”, добави бащата на Сашко.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2610 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
М. Иванов

2023.03.15 | 22:58

3
Писна ми от тия малоумници

2023.03.15 | 20:45

2
Как е издържал без телефон и сега умът ми не го разбира .

2023.03.15 | 20:16

1
Ура, най-после новина за Сашко от Перник!

Добави коментар

Водещи новини