Кристалина Георгиева: Това е атака срещу България, но и атака срещу Европа

  • 19 юли 2012 07:33

  • 1113
  • 3
Кристалина Георгиева: Това е атака срещу България, но и атака срещу Европа
©

Всеки терористичен акт, където и да е, когато и да е, е престъпление върху цялото човечество. За нашето общество сега е моментът на национално обединение. Единството е начинът за справяне с тероризма. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ еврокомисарят Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование.

По думите й, атентатът в Бургас със сигурност ще доведе до по-сериозно отношение на всички граждани към тероризма. Ние трябва да осъзнаем, че живеем в свят с много рискове, каза тя.

Всички колеги в Брюксел изразяват съчувствието си към България за това, което се случва, и са убедени, че властите ще открият виновниците, каза еврокомисарят. Георгиева обясни, че реакциите на властите след драмата са били навременни и правилни.

След атентата в Мадрид през 2005 година Европа прие директива за борба с тероризма. Тя се уповава на четири стъпки - превенция, защита на гражданите, реакция при бедствия и солидарност.

Както след всяка криза, така и сега трябва да си научим урока и да си извадим поуки. Най-дълго останалото усещане у хората след атентата в 11 септември в САЩ бе, че „ние няма да оставим тероризма да контролира живота ни“. Това ще стане и у нас, категорична бе Георгиева. Ние трябва да сме нащрек, да сигнализираме, ако видим нещо необичайно, което ни притеснява, но трябва да разберем, че инвестициите в хуманитарността са много важни. Защото не можем да пресечем тероризма до корен, ако не премахнем това, което го храни – бедността, глада и липсата на образование, категоричен бе еврокомисарят.

Атентатът е атака срещу България, но и атака срещу Европа. Целта на терористите е да ни уплашат. Именно защото нашата страна е дружелюбна, гостоприемна към туристи, потокът туристи към страната ни се увеличи, това означава, че ще бъдем привлекателни за тези, които искат чрез тероризъм да изграждат своята платформа. Сега Европа трябва да застане зад България и да се покаже, че няма да отстъпим пред терористите и няма да допуснем тежко икономически да се отрази на страната ни.

Има огромно съчувствие към жертвите и свидетелите на инцидента, каза Георгиева. Тя изрази съболезнованията си на роднините на жертвите и на всички българи, за които този акт може да се окаже с много икономически последици.

Има основание за подозрения, че Иран стои зад атентата, но не трябва да прибързваме с такива изводи, каза еврокомисарят

 

Последвайте канала на

1113 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2012.07.22 | 22:15

3
тая пък коя беше
ГЕРБ са ТЕРОРИСТИТЕ!!!

2012.07.22 | 22:14

1
АТЕНТАТА Е ДЕЛО НА МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ ЗА ДА СЕ ЗАМАЖАТ ОЧИТЕ НА ХОРАТА СЛЕД ДОКЛАДА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ! ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ПОДКРЕПА НА ГРУПАТА ВЪВ ФЕЙСБУК ЗА СВАЛЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ИЗПРАВЯНЕ НА БОЙКО БОРИСОВ, ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ И ЦВЕТЕЛИНА ПРЕД СПЕЦИАЛИЗИРАН СЪД!
ууууууууу

2012.07.22 | 22:14

2
Ама много сте прости бе. За всичко ви е виновен ГЕРБ. То бива малоумие, ама това е върхът. Вие сте от най-лошия материал. МАЛОУМНИЦИ. В този терористичен акт не бива да се намесват извратените ви мозъци с подобни умозаключения.

Добави коментар

Водещи новини