Експерт: Не изключвам възможността атентатът да е по икономически причини

  • 19 юли 2012 07:22

  • 1782
  • 2
Експерт: Не изключвам възможността атентатът да е по икономически причини
© Булфото

За един терористичен акт може да има както политически, така и икономически. Не изключвам геополитическа постановка, но не бих отхвърлил и чисто икономически удар върху България, тъй като у нас туризмът процъфтява. Това заяви в "Денят започва" по БНТ Христо Смолинов, експерт за борбата с тероризма.

Каквато и да е причината за атентата, този удар е насочен срещу България, а след това и срещу Европа. Европа трябва да осъзнае факта, че тя е на мушката и е цел на провокации. Необходимо е да се справи със ситуацията и да се подготви обществото за бдителност, категоричен бе специалистът.

По думите на Смолинов, в Близкия изток тече радикална смяна на парадигмата. Това се отразява на Европа. Затова призовавам нашата власт да поиска европейска подкрепа за превенция на терора. Нито една държава сама по себе си с апарата, който има, и с ограниченията, които има, не може да се справи сама с тероризма.

Основният въпрос сега е "защо" – Защо в България; Защо сега; Защо по този начин; Защо върху тази целева група. Не бива само да се интересуваме от това "как" е станало, а "защо". За да предотвратим последващи актове, трябва да се запитаме "защо", категоричен бе експертът.

Терористичните актове могат да бъдат абстрактно предсказвани, но не и реално посочвани като дата. Неопределеността, която ги съпътства, е част от механизма за създаване и разпространение на масов страх, а това е основната цел на терористите. Чрез страхът се променят пазарните очаквания на хората, създават се спекулации на пазара, и се влияе на хората, каза Смолинов.

Последвайте канала на

1782 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ГЕРБ са терористи!

2012.07.19 | 16:56

2
АТЕНТАТА Е ДЕЛО НА МУТРИТЕ ОТ ГЕРБ ЗА ДА СЕ ЗАМАЖАТ ОЧИТЕ НА ХОРАТА СЛЕД ДОКЛАДА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ! ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В ПОДКРЕПА НА ГРУПАТА ВЪВ ФЕЙСБУК ЗА СВАЛЯНЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО И ИЗПРАВЯНЕ НА БОЙКО БОРИСОВ, ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ И ЦВЕТЕЛИНА ПРЕД СПЕЦИАЛИЗИРАН СЪД!
уууууууууу

2012.07.19 | 10:38

1
Ама много сте прости бе. За всичко ви е виновен ГЕРБ. То бива малоумие, ама това е върхът. Вие сте от най-лошия материал. МАЛОУМНИЦИ. В този терористичен акт не бива да се намесват извратените ви мозъци с подобни умозаключения.

Добави коментар

Водещи новини