Екобомба цъка край Атанасовското езеро

  • 23 януари 2023 16:51

  • 502
  • 1
Екобомба цъка край Атанасовското езеро
© bulphoto
Слушай новината Слушай новината

Голямо незаконно сметище за гуми и строителни отпадъци е установено през лятото на 2019г.

Бургаската екоинспекция извърши незабавна проверка и установи, че в посочената местност има два отделни парцела. Този, който е общинска собственост със строителни отпадъци е почистен. Другият, в който са струпани няколко хиляди стари автомобилни гуми стои и до днес. Изхвърлянето малко, по малко се е увеличило. Хората от района, известен като „Гьол Бой“, намиращ се в землището близост до Атанасовското езеро, кв.Черно море и кв. Рудник, се притесняват от екокатастрофа.

Опасността от избухването на пожар е реална, тъй като в района има много сухи треви и евентуалното запалване на гумите би обгазило не само кв. "Черно море" и кв. "Рудник", а и половината Бургас - кв. "Сарафово", ж.к. "Изгрев" и ж.к. "Зорница". Не е тайна, че определени прослойки от хора горят гуми, за да извлекат металните жици от тях, съобщава Булфото.

Автомобилни гуми са изхвърлени в резервата "Атанасовско езеро"

Обикновено институциите се задействат когато стане бедата. Но през януари 2021 година кметът на Бургас Димитър Николов прави проверка и сезира главния прокурор за незаконно депо за отпадъци, струпани върху частен терен в близост до природния резерват Атанасовско езеро. Бургас, с морето и своите три езера, е част от миграционния маршрут Виа Понтика и спирка за милиони европейски птици по пътя им на юг и после обратно на север. В същото това Атанасовско езеро вече пристигат и птици от вида розово фламинго.

В момента екоинспекцията в Бургас търси решение на проблема, който през изминалите години много смятаха, че е загубена кауза. Сегашното ръководство обмисля да покани на среща бизнеса, за да намерят решение на проблема. Един от вариантите е да се изгорят гумите в ТЕЦ-ове, в заводи, които има в Перник и София или да се използват за рециклиране и производство на гумени изделия. Търси се финансиране и изчакване на благоприятна политико - икономическа обстановка. Без помощ от най-високо ниво този паметник на безпомощност на институциите едва ли ще намери решение.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
502 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2023.01.23 | 22:40

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини