Откриха материали за бомба в къщата, в която бе арестуван британецът, издирван от Интерпол

  • 10 януари 2023 19:24

  • 3666
  • 14
Откриха материали за бомба в къщата, в която бе арестуван британецът, издирван от Интерпол
© Facebook
Слушай новината Слушай новината

28-годишният Дейвид Бодил, издирван с червена бюлетина на Интерпол, е бил задържан днес в село Любеново, община Никопол. Оказва се, че баба му и дядо му - британци купили имот там. В случая беше намесено и името на българска депутатка. 

Британецът е пристигнал у нас през ноември миналата година. Властите в Манчестър издават Червена бюлетина на Интерпол за издирването на Бодил по разследване за подготовка на тероризъм и изпращат искане за задържането му у нас. Британецът е арестуван днес в село Любеново от отряда за Борба с тероризма.

В хода на претърсванията в къщата, в което е задържан британският гражданин, полицията е открила литература за изготвянето на бомба. Подобни материали са били открити в дома на Бодил във Великобритания миналата година.

Албена Симеонова (ДБ): Задържаният Дейвид Бодил няма нищо общо с мен

"Интересното е, че в Червената бюлетина същият е описан като особено опасен, въоръжен и агресивен. По линия на международния обмен разполагаме с информация, че в дома му във Великобритания са открити взривни вещества, упътвания и чертежи за изготвянето на взривни устройства. Днес при претърсване и изземване от къщата в с. Любеново, където се е укривал, са намерени и иззети чертежи и схеми как се прави бомба и как се взривяват. Намерено е и скъпо оръжие. Колегите от Окръжна прокуратура Плевен ще задържат британския гражданин за срок до 72 часа с оглед осигуряването му пред Окръжен съд Плевен за започването на процедура по екстрадиция", каза Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Заповедта за задържане на Бодил трябва да бъде предоставена от властите в Манчестър в срок до 72 часа, а процедурата за екстрадиция ще се гледа по силата на Договора да търговия и сътрудничество между Великобритания и Европейския съюз, по който България е страна.

Според източници на националната телевизия Бодил бил задържан в имот, граничещ с ферма за биоземеделие, собственост на депутатката Албена Симеонова. Пред БНТ тя отрече, но потвърди, че познава британеца.

Според разследващите във Великобритания Дейвид Бодил се е радикализирал в последните години, след като се е свързал с крайнодесни и неофашистки групи в Обединеното кралство. В края на ноември в профила си в една от социалните мрежи Бодил е обявил, че напуска Великобритания, за да не стане жертва на британското правосъдие и няма намерение да се връща в родината си. Обвинява правителството в Лондон, че ежедневно нарушава правата на своите граждани.

В профила си във Фейсбук на 28 ноември Давид Бодил пише:

„Трябва да съобщя на всички мои приятели, че вече съм беглец и никога няма да се върна в Обединеното кралство, поне не жив. Съжалявам, че никога повече няма да ме видите. Полицията възнамерява да ме осъди за престъпление без жертви, което дори не би трябвало да е престъпление на първо място. Ако се върна в Обединеното кралство, ще прекарам много години в затвора. Предпочитам да умра в чужда държава, отколкото да прекарам живота си в затвора, за да задоволя егото и бонуса към заплатата на полицейски служители. Макар че всъщност не съм изненадан, тъй като от известно време знам, че в Обединеното кралство няма никаква свобода и ежедневно се нарушават правата на гражданите му. И в същото време обвинява други държави в същото. Това е лицемерие. Единственият път, когато ще ме видите отново, е в чувал за трупове. Ще ми липсвате. Поне моите истински приятели. Успех в живота.“

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3666 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
Сърбеца

2023.01.10 | 23:52

9
Щом медиите и светите правителства дето подклаждат войни и убиват хора казват, че е много опасен и го изкарват едва ли не виновен за всички злини по сеета, значи е така
надежда дойчева - бая грозен мангал

2023.01.11 | 05:44

14
!!! надежда дойчева - 15 години затвор са крайно недостатъчни !!! Снимка - Гугъл. Не съм много грозна мангалка със зъл сурат.сърбецо
надежда дойчева - бая грозен мангал

2023.01.11 | 05:42

13
НачалоОбщество ВНИМАНИЕ: Тези мошеници мамят и тормозят хора, продават жени зад граница ОБЩЕСТВО От Admin На 17.10.2021 За престъпна група, която върлува в София, сигнализират читатели на alarma.bg Те са отчаяни, че въпреки многото оплаквания, които са правили и сигнали до медии, които са изпращали, остават глас в пустиня. Поместваме сигнала без редакторска намеса. Престъпна група върлува из София, която мами и тормози хора. Въпреки многото сигнали и оплаквания, които сме правили, тези хора продължават своята дейност. Освен това използват и заплаха към жертвите си, които ги е страх да покажат лицата си. Молим медиите за помощ. Знаем, че вие сте четвъртата власт и понякога ефектът е голям, когато вие поемете нещата в свои ръце. Сега се нуждаем от вашата помощ като граждани. Става дума за хора около разобличената от Нова телевизия Поли Станчева. В Предаването Господари на ефира, в началото на 2012г, направиха редица репортажи с което стана възможно да бъде разобличена въпросната дама за измами и уреждане на кредити с цел измама. Има много дела срещу нея, но какво от това. В престъпната схема работят двама братя близнаци от село Главница намиращо се до Тутракан. За двамата Мирослав и Владислав Иванови има информация, че са продавали жени за Турция. Още там са действали с измама като са се представяли за красиво момиче, кореспондирали са с турския контрагент и когато турчина кани момичето в Турция разбира, че трябва да прати голяма сума пари, за да си вземе тя билет, да си погаси заем и да може щастливо да се съберат. Турчинът праща парите, а момиче йок, както се казва на турски. По същия начин е с момичета които са държали и са изпращали в Турция с цел да се обере контрагента твърдят техни съселяни. Това явно не им стига и се преместват в София където сформират престъпна група с цел измами. Срещу Мирослав има много сигнали и жалби от граждани до полицията и други компетентни органи, но за сега е на свобода, а той е агресивен. В престъпната група влиза и една жена. Лицето, Надежда Дойчева, която се занимава с недвижими имоти като нейната задача е да намира така наречените жертви. Фирмата с която оперира е „Кеър ту ю“ ООД. Актуалното състояние на фирмата към 12.10.2021 година е обявена в несъстоятелност, но това не пречи дамата с половинката си, Стоян К., да се ширят в голяма къща под наем в Банкя. Възниква въпросът: От къде имат пари да поддържат този висок стандарт на живот?
надежда дойчева - бая грозен мангал

2023.01.11 | 05:37

12
сърбеца, надежда дойчева, ... И компания.
Грозник

2023.01.11 | 05:36

11
сърбежа, че би ли заклал със секира бая грознио и плешив президент румен радев на обществено място?
надежда дойчева - бая грозен мангал

2023.01.11 | 05:35

10
И тоя е некаков сектант като ония американските от преди години

2023.01.10 | 23:09

8
Ще доживея ли, да дойдат някакви готини мацки тука, все такива утрепки се влачат

2023.01.10 | 22:54

5
Човека критикува британското правителство и затова го търсят. Ако беше руснак щеше да бъде обявен за втория Навални.
Тооооз пък

2023.01.10 | 23:09

7
В жилището му са открити способия за бомби

2023.01.10 | 23:00

6
Волята божия!
dsa

2023.01.10 | 21:50

2
е как е влезнал в БГ с червена бюлетина?
Е , КАК ?

2023.01.10 | 22:17

4
ДАМАДЖАНА ПОТЪРСИ И ГО ПИТАЙ .

2023.01.10 | 22:14

3
Интересно?
ШИИБАМ ЧЕРВЕНИ ЛУМПЕНИ

2023.01.10 | 21:39

1
ТОЯ НАЛИ СЕ ПОЗНАВАЛ С ЕДНА ОТ ДБ .., ХА .. , ЧЕ ПРЕДСТАВЕТЕ СИ АКО БЕШЕ СЕ ПОЗНАВАЛ С НЯКОЙ ОТ ГЕРБ ..., ВЕДНАГА ЛУМПЕНИ ПО ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА..М.ХЪМ ...ДААА ...

Добави коментар

Водещи новини