Вандали изрисуваха със спрей новопристигналите два трамвая в София

  • 06 декември 2022 17:11

  • 1779
  • 2
Вандали изрисуваха със спрей новопристигналите два трамвая в София
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Вандали издраскаха със спрей новопристигналите два трамвая, които са поръчка на Столична община за градския транспорт на София. За бруталните действия потвърдиха представители от полската фирма доставчик. Това е втората партида от 25-те нови трамвая.

Двете чисто нови фабрични мотриси пристигат в София с месеци по-рано от посочения краен срок в договора със Столична община. Те се транспортират на платформи и са оставени на съхранение на паркинг в Казичене. В петък срещу събота през нощта обаче вандали, "творци" на простотия, със спрей "рисуват" върху чуждо имущество.

Паркингът е без камери и видеонаблюдение, но вече е подаден сигнал в полицията и чрез други камери в близост драскачите ще бъдат заловени. Те ще трябва да отговарят и финансово за стореното от тях зло. За тяхно разочарование новите трамваи са със защитно покритие, но наказанието на вандалите им е в кърпа вързано, а адвокати обещават да бъдат съдени.

Първият от 29 нови трамвая вече пътува към София

Цената на една мотриса е около 3.2 млн. лв. и са застраховани. Столичен електротранспорт все още не е приел доставката и това ще стане, след като бъдат почистени от "местната авторска глупост". Двата трамвая са част от доставка по обществена поръчка, проточила се две години заради съдебни спорове във Висшия административен съд (ВАС) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

"Странно е посрещането на новите мотриси в България, след като новите трамваи в града са пазени от пътниците и срещу тях няма никакви вандалски актове", коментираха представители на доставчика, цитирани от "24 часа".

Трамваите са по проект "Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за релсов транспорт – трамвайни мотриси", предаде Столица.bg. Той е финансиран 100% по процедура "Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух". Полската компания PESA (ПЕСА Бидгошч) доставя трамваите повече от 3 месеца по-рано, за да осигури на София екологичен и модерен релсов превоз.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1779 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гангстерлък, Браво - Нека Се Унищожи

2022.12.06 | 19:37

2
Всякакъв вид инфраструктура трябва да се унищожи. Ние сме роби. Ние сме просто племе. Нека си унищожим инфраструктурата. Не я заслужаваме. Ние сме келеме народ.
Емѝ...

2022.12.06 | 18:13

1
през целия мандат на тиквоча като милиционерски шеф и главна мутра на републиката и на простата самоковска крадла като кметичка вандалите цапат всичко наред, но никой не им обръща внимание - ОСВЕН ВЕДНЪЖ, когато бяха нарисували целувката на Доган и Тиквата - нея общинските я изтриха за два часа. Кво са нарисували тоя път, че толкова са се спекли тиквите?

Добави коментар

Водещи новини