Саботаж край Плевен: Взривиха фотоволтаик с гранатомет

  • 06 юли 2012 12:18

  • 17938
  • 45
Саботаж край Плевен: Взривиха фотоволтаик с гранатомет
©

Със снаряд от гранатомет бе взривен модул за управление на огромен фотофолтаичен парк близо до с. Победа. Експлозията, станала този понеделник рано сутринта, извадила от строя електрониката. Изтекли са тонове масло от охладителния панел на трафопоста, съобщи „Стандарт”.

Саботажът бил извършен непосредствено преди системата да бъде включена към мрежата на НЕК, коментират местните. Охраната чула гръм, но полицията била уведомена за инцидента чак 12 часа по-късно. От плевенската дирекция на МВР потвърдиха, че разследват основна версия за взрив с РПГ. Няма информация дали са открити остатъци от боеприпаса.

Собствеността на соларния парк до с. Победа се свързва с дипломата Елизар Манов и с още двама българи. Румънска фирма е изпълнител на съоръженията. Панелите са разположени на 1000 дка земя. Тя била плодородна земеделска площ, но била деактувана при твърде съмнителни обстоятелства по време на сегашното правителство, твърдят запознати.

Собствениците придобили нивите още по времето на бившия земеделски министър Венцислав Върбанов с тенденция да станат негови подставени лица. После отношенията им се влошили, сочат слухове.

Депутатката Христина Янчева, която писа петица на премиера Бойко Борисов, притежава фотоволтаична станция в Долни Дъбник. Две такива работят в градчето и продават скъпа зелена енергия на НЕК. По-голямата 100-киловатова е на близки хора на народната представителка. Другата – с мощност 30 кВт/часа, е на висш служител от системата на енегетиката. Фотоволтаиците в градчето са в регулация на площи от близо декар. Подобно е положението в с. Писарово, където работят 2 станции и се строи трета. Слуховете свързват собствеността им с пожарникарския шеф Пламен Гетов.

Последвайте канала на

17938 45

Коментари 45

Добави коментар
ваньо

2013.08.12 | 11:48

45
мдаа, и "Петицата на Бойко" е замесена в схемата, както и повечето управляващи в това правителство. На кой глупак ще му хрумне да разреши соларен парк върху плодородна земя - това е възможно само, ако си близък с ББ, разбира се. Надявам се народа да не спи на следващите избори и на всички тези измамници да им се потърси сметка за "бизнеса" им! Янчева, Гетов и т.н. - всички са измамници!!!
на № 9

2012.11.20 | 13:10

44
Почти няма селище или регион в страната където -да не е построена една или две три фотоволтаистични станции. Но тук не става въпрос само за използуване на еврофондове -а трябва и да притежаващ най-малко 10 млн. суха пара и след това оставяш 1 млн. за почерпка и получаваш разрешителното.И друго за отбелязване е, че никой не ти търси произхода на притежавания капитал.

2012.11.20 | 13:10

43
ЗАПОЧВА СЕ ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ УНИЩОЖЕНИ ПО ТОЗИ НАЧИН. КАКВО ПЕЧЕЛИ БЕДНИЯ БЪЛГАРИН ОТ ТЕЗИ БАТЕРИИ ---- НИЩО САМО СКЪП ТОК!!!!

2012.11.20 | 13:09

42
Село Белчин, Самоков. Направиха станцията преди има-няма 2 месеца...съвпадение?

2012.07.18 | 14:50

20
Забравих да спомена - Симеон Пешов, собственика на Главболгарстрой е роден в селото, панелите са негови

2012.11.20 | 13:09

41
Ами около СЛИВЕН какво е за нула време се напълни с батерии тихомълком. Къде са тия екоорганизации които милеят за природата !!!!!!!

2012.07.18 | 14:49

18
Подобни информации и по-лошото - коментарите под тях, ме карат наистина да се притеснявам, че КОМУНИЗМЪТ се завръща със страшна сила в клетата България. Навремето партизаните са правели така - взривявали са фабрики и мандри на "гадните капиталисти". После като дошли на власт "оправили" толкова добре народа, че той все още си ходи разкрачен с разширено анално отверствие... Няма да прокопсаме така, хора. Докато гледаме в канчето на другия, докато ни мързи да си размърдаме задниците и да потърсим възможности и ние да изкараме пари, докато хленчим сиромахомилски - все ще сме най-бедната страна в Европа. Това е порочен кръг. А тези дето поведоха войната със солари, перки и други такива, са същите като онея преди половин век дето в "името на народа" са правили най-големите престъпления. Ама хак да им е!

2012.11.20 | 13:08

40
Ох какви сме зли, какви сме "гадни комунисти", задето мразим мутри, наркопласьори, сутеньори, крадци и мошенници от най-различен калибър - от "фараони" на финансови пирамиди до такива, източващи банкови сметки или ДДС от държавата!!! Личи си, лайно недорасло, ТИ как си успял в живота - свиркаджия на знайни и незнайни "бизнесмени"!
До 15-ти

2012.07.18 | 14:52

24
Добре че дойдоха комунистите за да могат такива говеда като тебе и родителите ти да заприличате на хора. Най-големите гъзолизци на БКП сега са най-големите им критици и врагове. "Българина се отблагодарява с неблагодарност"- 100% доказано вече. На неблагодарни хора каква да им е съдбата? Ами такава каквато им е в момента na българите!
ru

2012.07.18 | 14:51

23
Не се притеснявай толкова, комунизмът за нещастие няма да се върне. Ще пограбите още 20на години докато и последния българин избяга или умре. После циганите ще те продадат за отпадъци заедно с перките ти.
я па я

2012.07.18 | 14:51

22
Абе, "15", ако твоето анално отвестВие е широко и разшлякано, това не значи, че на цял народ е същото!!! :((((((((((( Аман от такива духльовци като тебе!!! :(((((((((((((((((((((((((((((((((
plamen4o

2012.07.07 | 23:55

7
За съжаление комунистите никога не са си тръгвали и още дърпат конците в държавата !!И богатеят на наш гръб!!Не виждаш ли във форумите как веднага скачат и почват да плюят и псуват!Ами те така са обучавани още от едно време!!Същите дето сега плюят имат хубава работа и още по хубава заплата!!Не се връзвай на тия боклуци!!Те са като кърлежи като захапят няма пускане!!!Но скоро им идва времето и ще бъдат изхвърлени от историята на България!
taiko

2012.07.07 | 20:17

1
Че той НИКОГА НЕ СИ Е ТРЪГВАЛ. Незнам къде си жидял/а до сега.
ATAKA

2012.11.20 | 13:08

39
CAMO TAKA TOBA E,,,,,,,,,, HACTAHA DEH 3A PA3....
Изходът от положението

2012.07.18 | 15:03

37
Положението на хората няма да се подобри нито с плюене коя партия е виновна, нито със взривове. Единственно правилният начин е независимо енергоснабдяване.    Автономните фотоволтаични системи, работят независимо от електрическата мрежа. Поради тази причина те често са наричани също и  "островни" или "независими" фотоволтаични системи. При тези системи постояннотоковата енергия, получена от фотоволтаичните модули се съхранява в акумулаторна батерия. Когато възникне необходимост от захранване на даден консуматор, натрупаната енергия се преобразува в променливотокова с напрежение 230 V и се консумира.  Една автономна фотоволтаична система се състои от няколко панела, група от няколко акомулатора, инвертор и регулатор на заряда. Цените на сега съществуващите са десеторно завишени по причини да не се въведат масово. Ето за тази масовост трябва да се борим.нека евросъюза отпусне средства за такива централи на всеки на къщата. И като се откачим от жиците на монополистите ще победим без бзривове. Останалото е само  фоерверки. 

2012.10.01 | 21:29

38
абсолютно вярно! - благодаря нa човека, който го е описал с техническата част (аз не мога), но и аз знам това - че цените на екоенергията са завишени с единствената цел да не стане тя масова - когато стане, вие хора, заедно с енергоизточниците ще станете независими - т.е никой няма да ви държи за гушата, защото му дължите пари и никой няма да ви манипулира с предизборни тъпотии от сорта на "от утре се вдига, от другиден още повече". аз лично в момента в който се сдобия с къща, първо това ще си инсталирам, пък ако ще и на кредит - кредита поне го знам че ИМА край и после свършва - сметките, от друга страна нямат край.
Георги Ташев

2012.07.10 | 19:18

10
Къщата ми в Америка има такава система плчс друга от вятър. И си черпя от нея (от батерията де) ако няма .зареждане' Тука обаче НЕ позволяват на граждани да си го правят
azz

2012.07.18 | 15:01

36
После и собствениците,и протежетата им,да се опържат хубаво.Не се налапали мръсниците.
111

2012.07.18 | 15:01

35
уж бяха безплатни,уж по евтин ток щяхме да имаме...искам ток от козодуй по 2 стотинки от АЕЦ....не искам ток от 1 лев от фотоволтаик и от вятърна перка

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини