Полиция и прокуратура погнаха 300 души, ползвали неправомерно пенсии по болест

  • 03 юли 2012 17:24

  • 3927
  • 1
Полиция и прокуратура погнаха 300 души, ползвали неправомерно пенсии по болест
©

Специализираната прокуратура и полицията разследват около 300 души от Разградска област, ползвали неправомерно пенсии по болест. Това съобщи на пресконференция директорът на Областната дирекция на МВР комисар Ивайло Йовчев.

Установени са и няколко медицински лица, които изготвяйки фалшива медицинско-експертна документация и впоследствие фалшиви експертни решения на ТЕЛК, са дали възможност на тези хора да получат без правно основание парични суми под формата на пенсия по болест, посочи Йовчев. По думите му, това е първото досъдебно производство, по което полицията в Разград работи съвместно със Специализираната прокуратура. Ако документните престъпления се докажат, сумите, които мнимите пенсионери по болест ще трябва да връщат, са огромни, заяви той.

През първото шестмесечие на годината в област Разград са регистрирани 538 престъпления, съобщи още комисар Йовчев. От общо регистрираните престъпления са разкрити 298, или 55,39 на сто, посочи той. По думите му, доминиращи за региона остават престъпленията против собствеността, следвани от общоопасните, а с най-нисък дял са престъпленията против личността. Общоопасните престъпления са 108 или 20,07 на сто от общия брой регистрирани престъпления за отчетния период, като процентът на разкриваемост на тези престъпления е 65,74 на сто. През отчетния период няма извършени умишлени убийства, но е регистрирано едно изнасилване, един опит за блудство и три блудства. Броят на регистрираните икономически престъпления през първите шест месеца е 100, като нанесените щети по разкритите 16 престъпления са за 930 000 лева.

Заради зачестили случаи на измами при получаването на субсидии за подпомагане на земеделските производители със средства от Европейския съюз са извършени 99 проверки на бенефициенти от региона. Установени са 30 лица, които са декларирали неверни данни пред ДФ "Земеделие", допълни комисар Йовчев.

Последвайте канала на

БТА
3927 1

Коментари 1

Добави коментар
цецко

2012.07.03 | 21:07

1
елате в Левски плевенско и проверете пенсията на Александър Тараев - работи в вагоноремонтна база и се води пенсионер по болест - сляп .

Добави коментар

Водещи новини