Издирван от турската полиция обвиняем за убийство полковник е арестуван в България

  • 02 септември 2022 11:35

  • 1239
  • 0
Издирван от турската полиция обвиняем за убийство полковник е арестуван в България
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Полковникът от запаса Левент Гьокташ, който бе издирван с червена бюлетина като заподозрян за участие в убийството на писателя интелектуалец Неджип Хаблемитоглу, е бил арестуван от българската полиция, съобщиха водещите турски медии, цитирани от БТА.

Арестът е бил извършен от полицията в град Свиленград. Очаква се той да бъде предаден на турските власти.

Полицията задържа заподозрян за стрелбата по трима нидерландски командоси в САЩ

Левент Гьокташ, който е полковник от запаса, е главният обвиняем в организирането на убийството на видния турски интелектуалец и писател Неджип Хаблемитоглу. Той бе застрелян пред дома си през декември 2002 г.

Дълги години убийството оставаше неразкрито въпреки подозренията, че е организирано от членове на групировката ФЕТО на проповедника Фетхуллах Гюлен, която според турските власти стои зад опита за преврат през 2016 г.

Едва след неуспешния пуч турските власти се заеха сериозно с разкриването и наказване на виновниците за убийството на писателя.

Миналата година  турски съд издаде обвинителен акт и нареди ареста на Левент Гьокташ за участие в организиране на убийството на Хаблемитоглу като член на терористичната организация ФЕТО. 

Същият бе посочен като участник в това убийство и във видеопосланията от Дубай на смятания за мафиотски бос Седат Пекер.

Левент Гьокташ бе избягал от Турция и по искане на турския клон на Интерпол бе обявен за издирване с червена бюлетина.

Турските медии съобщиха, че по линия на министерството на правосъдието и Интерпол са започнали процедурите по предаването на Левент Гьокташ на Турция от страна на българските власти.

Неджип Хаблемитоглу бе един от първите интелектуалци в Турция, който говори за опасността от действията на организацията на Фетхуллах Гюлен като мрежа, която под прикритието на религията цели завземане на властови позиции в държавата, както и за разширяването на мрежата на Гюлен в чужбина, главно в Германия.

Росица Валентинова
1239 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини