Международна акция за тонове кокаин в Италия: Задържани са и двама перничани

  • 07 юни 2022 11:25

  • 3689
  • 3
Международна акция за тонове кокаин в Италия: Задържани са и двама перничани
© гдбоп

Италианската полиция залови 4,3 тона кокаин, чиято пазарна стойност възлиза на 240 милиона евро, с което нанесе тежък удар върху колумбийската групировка за наркоразпространение „Клан дел голфо“, предаде Ройтерс.

Полицията заяви, че това е една от най-големите по рода си пратки с наркотични вещества, залавяни в Европа. Органите на реда са стигнали до нея във финалния етап на  международно разследване, довело до издаването на заповеди за арест на 38 души в шест страни: Италия, Словения, Хърватия, България, Нидерландия и Колумбия. 

16 са арестувани в Смолянско при спецакция на полицията

Следствените действия са продължили повече от година и в тях са се включили колумбийските правораздавателни органи и службите за сигурност на САЩ. Освен кокаин, властите са конфискували и 1,85 милиона евро в брой.

Колумбийските власти посочиха, че през ноември са се фокусирали върху разбиването на групировката „Клан дел голфо“, чиято мрежа се разпростира в 28 държави из целия свят, след като месец по-рано са заловили лидера на клана Дарио Антонио Усуга, известен с прякора Отониел.

Италиански разследващи от североизточния град Триест казаха, че са разкрили мрежа между производители на кокаин в Южна Америка и европейски купувачи, които са отговаряли за организирани престъпни групи в Италия, включително и в Калабрия, където е базирана мафията Ндрангета. 

Следователите допълниха, че от май миналата година са проследили 19 поредни доставки на наркотици, което им е позволило да разкрият „важен посредник“ в глобалния наркотрафик и „значителен брой“ трафиканти. 

БНТ съобщи, че в България са задържани двама мъже - перничани. Единият е арестуван на летище София при опит да напусне страната. Вторият е задържан близо до дома му. Двамата са задържани у нас от ГДБОП.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3689 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.06.07 | 15:11

3
Винкело, е във всяка сводка на Европол
Няма а са излагаме,я

2022.06.07 | 12:33

1
Браво

2022.06.07 | 13:33

2
Клан де ГОЛФО!!!

Добави коментар

Водещи новини