Хакерска атака срина сайта на КЕВР

  • 27 май 2022 12:27

  • 1688
  • 1
Хакерска атака срина сайта на КЕВР
© Novini.bg

В деня, в който се очаква да стане ясно какви са предварителните разчети на енергийния регулатор за поскъпването на тока и парното от юли, интернет страницата на комисията беше поразена от хакери.

От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) коментираха за bTV, че причината за срива на сайта им е хакерска атака. Страницата беше достъпна за кратко между 11 и 12 ч. 

Божидар Божанов: Има съмнения, че Пощите не са имали активна антивирусна програм

Припомняме, че вчера тъкмо на този сайта бяха публикувани заявленията на топлофикациите за нови цени, като поскъпването искано от различните дружества е от 30% до над 330%. Най- голямата топлофикация – софийската, е с искане за 29%, а рекордьора в заявено поскъпване е Велико Търново – 332%.

Исканите цени в заявленията на електроразпределителните дружества за скока в цената на тока се оказаха скрити и вместо числа в документите са изписани хиксове. Неофициално обаче информацията е за поскъпване средно за страната от около 3-4 процента.

Всички тези сметки на дружествата обаче са правени през март и там не са заложени средствата които държавата им отпусна.

Скок на парното от 30% до 300%, искат от топлофикациите

Не е заложено обаче и последното поскъпване на природния газ заради войната в Украйна. Днес трябва да видим предварителните разчети с новите сметки на КЕВР, а окончателното решение колко ще поскъпнат тока и парното ще се вземе на 1 юли.

Шоково поскъпване на цената на парното и топлата вода няма да има, но ще е по-голямо от обичайното. Това обяви пред bTV председателят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев.

По думите му скокът в сметките със сигурност ще бъде двуцифрен.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1688 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
безсмислена

2022.05.27 | 14:05

1
структурка само хавят въздух

Добави коментар

Водещи новини