Цигари в тайници, кухини и багаж задържаха митничари

  • 11 май 2022 13:32

  • 1883
  • 0
Цигари в тайници, кухини и багаж задържаха митничари
©

Цигари, укрити в тайници, конструктивни кухини и багаж, задържаха митническите служители от ТД Митница Русе при три отделни проверки само в рамките на един ден. В района на ГКПП Дунав мост - Русе са установени общо 3190 кутии (63 800 къса) цигари с български акцизен бандерол, но непридружени от опростен придружителен документ по  чл. 76а, ал. 1 от Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС). 

На 09.05.2022г., късно вечерта, в района на ГКПП Дунав мост - Русе е извършена проверка на пътнически микробус с българска регистрация. Двамата мъже, пътуващи с него, заявили, че отиват в Полша с автомобил, взет на заем от роднина. След сканиране с мобилна рентгенова система и извършване на щателна митническа проверка митническите инспектори установяват, че конструктивни кухини на превозното средство са преработени и са превърнати в тайници, в които са укрити цигари. Общото количество открити тютюневи изделия е 630 кутии (12 600 къса), всички облепени с валиден български акцизен бандерол. Пътникът в микробуса признал, че цигарите са негови - за лично ползване и за роднини, но не могъл да представи за акцизните стоки опростен придружителен документ по  чл. 76а, ал. 1 от Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС). Съставени са му два акта за установяване на административно нарушение - един по ЗАДС за цигарите и втори по Закона за митниците за тайниците в превозното средство. 

Митничари на Кулата спипаха рекордно количество цигари без бандерол

По-рано същата вечер, отново в района на ГКПП Дунав мост - Русе митническите служители извършват проверка на друг пътнически микробус с чужда регистрация, пътуващ за Германия и управляван от български гражданин. В багажа на шофьора са открити 480 кутии (9 600 къса) цигари, всички облепени с валиден български акцизен бандерол, за които шофьорът заявил, че е смятал да ги продаде в Германия.

Същия ден, 9.05.2022 г., при трети случаи отново в района на ГКПП Дунав мост – Русе митническите служители спират за проверка лек автомобил, също с чужда регистрация и управляван от български гражданин. В хода на контролните действия митническите инспектори намират на различни места във фабрични кухини на превозното средство общо 2080 кутии тютюневи изделия (41 600 къса), всички облепени с валиден български акцизен бандерол. Водачът на автомобила признал, че цигарите са негови и смятал да ги продава на дребно в Германия. 

При двата случая с пътуващите за Германия български граждани на водачите на превозните средства са съставени актове за установяване на административни нарушения по ЗАДС, тъй като са превозвали акцизни стоки - цигари без необходимите документи.

При друг случай, няколко дни по-рано - на 06.05.2022 г., митническите служители извършват проверка този път в  района на ГКПП Дунав мост Видин - Калафат на български микробус с ремарке, пътуващо в посока Западна Европа и управлявано от български гражданин. В конструктивни кухини на превозното средство са открити 600 кутии (12 000 къса) цигари с български бандерол. На шофьора е съставен акт по ЗАДС след като не представил необходимите документи по ЗАДС.

Радина Лазарова
1883 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини