Закопчаха екоактивист, пребил журналист

  • 16 юни 2012 12:15

  • 5541
  • 31
Закопчаха екоактивист, пребил журналист
©

Пияният екозащитник, който посегна на колега, отразяващ протеста срещу промените в Закона за горите, е арестуван. "Лицето се казва Чавдар Велев, на 30 години. Криминално проявен е през 2001 година, когато е извършил грабеж", обясни главният секретар на МВР Калин ГеоргиевКалин Георгиев Калин Георгиев е роден в Пловдив. Завършва руска филология в Пловдивския университет.

По време на вчерашния протест са хвърчали бутилки с бира към служителите на МВР, които обаче не отвърнали заради разпореждането да не се използва физическа сила. Пострадали са двама полицаи, единият от които е със скъсани кръстни връзки, а другият - със счупени костици на ръката.

Пребитият тв оператор Иван Филчев е приет в болница с комоцио, счупен нос и наранявания по ръцете. "Странно е, че при мирен протест може да се служи такова нещо. Бил съм в много горещи точки по света като Афганистан и Македония, например, но такова нещо не ми се бе случвало. Искам да подчертая, че ако всички екоактивисти са като този, не знам какви сили трябва да охраняват "мирния" протест", коментира Филчев.

Задържаните при вчерашния протест са общо девет. Съставени са им актове за неизпълнение на полицейски нареждания, след което са пуснати.

„Станалото вчера е варварско нападение. Не може да се посяга така,” коментира Андрей Ковачев от партия „Зелените”. По думите му „протестът няма организатори, той е спонтанен. Поради тази причина е доста трудно да бъде управляван.” Протестът започна в късния следобед, мирно и смирено, както бяха обещали природозащитниците, след среща с премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г по-рано през деня.

След като засиленото полицейско присъствие не позволи да бъде блокирано кръстовището на „Орлов мост”, митингуващите се отправиха на шествие до президентството с искане за налагане на вето върху промените в Закона за горите. При сградата на БНБ бяха пресрещнати от полицейски кордон и бяха принудени да се върнат обратно пред езерото „Ариана”, където нарушиха обещанието си - блокираха кръстовище и започнаха да хвърлят стъклени бутилки по журналистите и полицията. Протестът на екозащитниците приключи около 22:30 часа. Те обещаха, че пак ще излязат на улицата.

Никой не е потърсил общината за разрешение за протестите срещу промените в Закона за горите, каза столичният кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска. Този протест не е съгласуван с общината. Всеки има право да протестира, но без да нарушава правата на другите. Общината се надява протестиращите да разберат това. Столичният кмет благодари на полицията за усилията, които полага, и заяви, че тяхната работа е много трудна – едновременно да опазват реда и да не прилагат насилие.

На среща вчера с представители на правителството с участието на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г беше постигната договореност по три от четирите основни проблемни постановки в изменения Закон за горите. Единият от разрешените въпроси е свързан с разрешаването на сеч до 20 декара без устройствен план. Постигнато беше и споразумение корекциите на речните корита да не засягат ценни видове.

Едно от основните искания на природозащитниците остава това, за което управляващите не можаха да се споразумеят с неправителствените организации – премахването на изискването за промяна на предназначението на терените от Държавния горски фонд при изграждането на спортни съоръжения. Засега няма консенсус дали да има промяна в предназначението на горски територии при изграждане на ски писти и влекове.

Недоволните от приетите поправки в Закона за горите организират във Фейсбук „Блокирай Орлов мост IV”. Предвидено е протестът да се състои от 19.30 часа тази вечер, като сборен пункт отново е Орлов мост. Поканени са близо 56 000 души, досега във Фейсбук присъствие на протеста са потвърдили над 5000 души.

В призива се казва: Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г се опита да ни приспи, заобикаляйки Конституцията. Затова трябва да бъдем на Орлов мост. Не трябва да им вярваме. Уверяваха ни, че няма лобистки поправки, че всичко е в интерес на скиорите… Истината е, че олигарсите си искат пая.
„Протестът ни е срещу скандалните промени в Закона за горите, известни като Поправката "Цеко Минев". Протест срещу наглостта на депутата Емил Димитров, известен като Емо Ротманса, който заяви: "България е наша, гората е наша, ще правим каквото си искаме, с вас, или без вас!" Искането ни е президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху скандалния закон.

Ние не сме съгласни с това, че законът:
1. Представлява държавна помощ за частни корпорации, за което сме критикувани от ЕК;
2. Позволява строителство по реда на Закона за публично-частното партньорство, а не чрез публични търгове;
3. Е в услуга на „Витоша ски” - правото за ползване на писти без търг;
4. Позволява презастрояване заради разширения обхват на допустимото строителство;
5. Дава възможност за изсичане без план, довела преди до гола сеч в равнините на Източна България...”, пишат още организаторите на поредния протест в съобщението си във Фейсбук.

Последвайте канала на

5541 31

Коментари 31

Добави коментар
Любо

2012.06.18 | 17:54

31
Доста услужлива "новина". Мятали бирени бутилки , а той горкия със .....скъсани кръстни връзки?!?! 2 пъти висях в задръстването но съм ТВЪРДО ЗА протеста. То едната природа ни остана в тая скапана държава , дайте да я направим на хотели , ски писти , влекове и т.н.
bursuka

2012.06.18 | 17:53

30
Много се забавлявам да гледам как защитават лумпена "екозащитник",това в просто един крими пияндур влял се в тълпата!
АЗ

2012.06.18 | 17:52

29
тоя среден пръст го наври на майка си в г*за, скапан мизерник
София

2012.06.17 | 22:10

28
Колко сте заблудени всички , не виждате дългата ръка на ДС и комунистите зад протеста !

2012.06.17 | 22:10

27
Я се осъзнай бе, наркоман! Бойко Борисов е бил дясната ръка на Тодор Живков. 99% от всички депутати са свързани по един или друг начин с ДС. А обикновените хора които протестират са започнали да се събуждат. Крайно време беше! 22 години спаха!
АЛОООООО ИЗМАМНИКА

2012.06.17 | 14:35

14
Супепер смешно итъпо е след 22 години някой нафталин да вижда дългата ръка на ДС а и Боко да спре да се оправдава с лошите комунисти които пребили дядо му - ами ще го пребият , хората на война а той оправял жените им !!!

2012.06.17 | 22:10

26
Евала,че е счупил муцуната на провокатор от БосфорТв.Тая телевизия нема да е лошо и да я запалят.
пес

2012.06.17 | 22:10

25
Тия БТВ си го заслужиха боя!!! Катуница обожава Бенатова,нея пратете...

2012.06.17 | 22:10

24
Екоактивист другия път. Тоя си е някакъв от крими контингента, който са го натиснали да ходи да прави провокации на протеста. През 2001 година тоест, когато е бил на 18 извършил грабеж??? Екоактивистите, когато са на 18 чета за кандидатски изпит в университет, а не вършат грабежи. Сега тоя маймун трябва да го осъдят пак.
wtf

2012.06.17 | 22:10

23
btv е най-гадната и манипулативна телевизия,повръща ми се от тях
123

2012.06.17 | 22:09

22
Ей, нагли твари... "По време на вчерашния протест са хвърчали бутилки с бира към служителите на МВР, които обаче не отвърнали заради разпореждането да не се използва физическа сила." и това... "Задържаните при вчерашния протест са общо девет. Съставени са им актове за неизпълнение на полицейски нареждания" Не очаквах, че Калин Георгиев може да е толкова жалък...

2012.06.17 | 15:56

19
Абе смешник като си дигнеш големия гъз и отидеш да видиш на живо какво става тогава коментирай. Ако някой е мятал бутилки то сигурно му е било платено за да го направи. И служителите на МВР не са пострадали не ги мисли. Затова я носят тази екипировка за да ги пази. Оператора на БТВ не е виновен за нищо трябваше само камерата да му счупят. Човека не е заслужил да го бият защото си върши работата. Бтв днеска пак да пратят хора пък после нека се жалват,че са ги били. Хората се опитват да им намекнат,че не са добре дошли.

2012.06.17 | 20:33

21
Пък представяте ли си да бяха пратили Миролюба Бенатова?....

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини