В автобуса-ковчег имало туби?

  • 24 ноември 2021 09:22

  • 41143
  • 5
В автобуса-ковчег имало туби?
© Bulphoto/архив

Репортерът на  бТВ Мариета Николаева проследи реакцията на институциите в първите часове след тежкия инцидент с автобус на АМ „Струма“.

Всичко по темата:
Автобусната трагедия на Струма 126

„Първоначалната информация, която получихме 20 минути след самия инцидент, беше за 46 загинали. Аз не повярвах, стори ми се абсурдно и помолих да ми повторят няколко пъти. Това беше първата информация, знаеше се, че автобусът е изгорял. Тръгнахме натам и в движение уточнявахме подробностите“, разказа журналистът в сутрешния блок „Тази сутрин“.

„Приближихме се към самото място, събрах информация какво се е случило. Разбира се, спестихме детайлите на зрителите, защото ужасът е голям“, допълни тя.

Кметът на Перник за трагедията на "Струма": Такъв ужас не съм виждал

Доколкото самата тя е разбрала властите са реагирали много бързо. Директорът на пожарната е бил на десетата минута на място. Това се потвърждава и от самите македонски власти, които по-късно благодариха за бързата реакция на българските си колеги.

„В този случай хората са били в капан, те са знаели какво следва. Пожарът е пламнал и всичко се е случило за няколко минути. Те са осъзнавали, че са в капан, вратите са били затворени. По моя информация и двамата шофьори са загинали. Водачът зад волана е един от първите загинали и затова вратите са останали затворени“, разказа Мариета Николаева.

Само седем души са имали истински късмет и с подръчни средства са успели да счупят едното стъкло и са се спасили, допълни тя.

„Според информация от мои източници действително са намерени туби в автобуса. Какво е имало в тях и дали са допринесли, или са причина за този пожар тепърва ще се установява. Тепърва предстоят много тежки експертизи, които отнемат много време“, поясни журналистът.

Проф. Симеон Ананиев обясни, че шест основни експертизи се правят при произшествия

„Според огнеборци действително при този силен удар и при това съприкосновение с мантинелата е възможно да възникне искра и да избухне пожар. Но тук имаме едно интензивно горене, този пожар лумва изведнъж. Много важно е да се установи какво е причинило това интензивно горене“, смята Мариета Николаева.

По думите ѝ експертите са много пестеливи откъм информация и се съмнява експертизите да бъдат направени бързо. Само автотехническата експертиза може да отнеме три месеца, уточни тя.

Журналистът не изключи и възможността човешка грешка да е причина за тежкия инцидент.

„В повечето случаи действително шофьорите са виновни за тези катастрофи. Не е правно допустимо обаче и двете държави да участват в разследването. В случая разследването се поема изцяло от Националната следствена служба. Македонските власти ще участват дотолкова, че ще изискат документи от българската страна“, поясни Мариета Николаева.

Всичко по темата:
Автобусната трагедия на Струма 126
Десислава Станева
41143 5

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 5

Добави коментар
fr

2021.11.24 | 12:58

5
ако се попита някой от пътниците в друите рейсове, може да се окаже, че е имало туби във всички от тях. все пак горивото в турция е 1,30 лева.
МАСОВО

2021.11.24 | 10:37

4
по пътищата контрол за превишена скорост и алкохол да се взема книжка за година схемата с точките да влезе в действие и книжка да се връща след проверочен по сега действащия закон НЕГРАМОТНИЦИТЕ с платените книжки отпадат автоматично и пътищата стават безопасни
време е за чистка

2021.11.24 | 10:31

3
да се разформира даи защото е политическа организация на корумпирани некадърници На ДОНАЛД ТУСК му вземат книжката за 107 км в час а тук пияници си карат без книжки ДА СЕ СМЪКВАТ ПИЯНИТЕ ОТ КОЛИТЕ И КОЛАТА ДА ОСТАВА В ГАРАЖ ДОКАТО ПИЯНИЦАТА НЕ СИ ПЛАТИ ВСИЧКИ ГЛОБИ
така

2021.11.24 | 10:26

2
журналистиката не трябва нищо да спестява Да се крие истината е равносилно на лъжа НА 100% са виновни шофьорите защото са взели не куфари и личен багаж а туби с бензин а и гърмежа звучи малко като бомба самоделка а и автобуса е натоварен от стурция където терористи са обсадили границата ДА НЕ БИ БАГАЖА ДА Е ТЕХЕН ЗА ДА СЕ ПРЕДАДЕ УЖ КАТО ХРАНА ИЛИ ПОМОЩ НА БЕДСТВАЩИ НЕМАКЕДОНЦИ
a

2021.11.24 | 09:54

1
Оцелелите знаят какво е имало и какво е станало. Но няма да кажат на журналистите. Пускайте дрона над болницата...

Добави коментар

Водещи новини