Дезинфекция в столично училище докара алергичен шок и изгаряния на деца

  • 22 ноември 2021 20:16

  • 4999
  • 5
Дезинфекция в столично училище докара алергичен шок и изгаряния на деца
© Pixabay

Десет деца получиха алергичен шок, а някои от тях и изгаряния заради препарати за дезинфекция в училище. Инцидентът е станал в петък в 85-о училище в София. Отговорните институции започнаха спешни проверки, предава NOVA. 

Когато в петък сутринта влиза в класната стая, 8-годишният Валентин забелязва, че нещо не е наред. „По чиновете имаше нещо мазно. Беше нещо като лепило, смесено с олио. След това аз без да исках си пипнах очите”, разказа ученикът. Състоянието на момчето започнало да се влошава. „Усещах болка, все едно някой ме дере”, обясни то. Майката на Валентин - Миглена Димитрова, получила обаждане от учител. „Каза ми да дойда и да си го взема, защото нямало смисъл да се мъчи. Когато погледнах въпросните очички - беше потресаващо. За много кратко време разви подуване, отток на очите, а зачервяването продължи да се обостря”, обясни тя. „Отидохме в ИСУЛ, където докторът чак се хвана за главата. На другия ден ми беше по-възпалено. Малко не можех да виждам. Отидохме в „Пирогов” и пак докторът се хвана за главата. Биха ми инжекция”, добави Валентин. 

2-годишно с тежки изгаряния от детската градина

Днес детето продължава да има болки, но е по-добре. Състоянието на останалите пострадали също се подобрява. От NOVA потърсиха ръководството на 85-о училище. „Предполагам, че проблемът е в нашия персонал, който прави дезинфекцията. Извършвам проверка дали се дължи на завишена концентрация на дезинфекционния разтвор”, обясни директорът на учебното заведение Диана Аларгова.

В училището днес влязоха и от районната администрация. „Искрено съжаляваме. В момента тече проверка”, посочи зам.-кметът на Район Кремиковци Ирена Стамболиева. В писмена позиция от Образователното министерство посочват, че нямат задължение да контролират как се извършва дезинфекцията в училище, а само осигуряват средства за закупуване на дезинфектанти. Това било задача на РЗИ. От там също са назначили проверка. „Извърших извънреден инструктаж на персонала и припомняне на всички правила”, каза още директорът на училището.

Филип Епитропов
4999 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Петко

2021.11.24 | 05:42

5
Липса на диалог ! По време на избори е важно кого ще изберат ? ДА ОЦЕЛЯВАТЕ: Витамин С на прах, разтворен във вода: по 500 мг сутрин и вечер + цинк(непечено тиквено семе със зелените ципи), Витамин Д(рибено масло) + калций(извара), Mултивитамини, Mагнезий, Cелен(чесън, бразилски ядки); Aспирин по 250мг сутрин и вечер – за тези с разширени вени и сърдечни проблеми. При заболяване дозите се увеличават !!! Ваксини, непроверени поне 10 години в практиката и без гаранция от фирмите производители са капан ! БРАНЕТЕ СВОБОДАТА СИ НА СЕЛО с кози, кокошки, чист въздух и вода !!! Vitamin C Is Being Used As A COVID-19 Treatment In New York Hospitals and Zhongnan Hospital in Wuhan, China

2021.11.22 | 22:44

4
Така ги ликвидират и в болниците.

2021.11.22 | 21:11

2
То затова са ,за да тровят децата,маските да не дишат кислород,затварянето в къщи да отслабнем имунната система.А ваксините водят до смърт сред младежи и деца рано или късно получават инфаркт или инсулт.
Platen optimist

2021.11.22 | 21:45

3
Ili stavat pianici...

2021.11.22 | 20:56

1
не посягайте на децата ни - ЧЕ ЩЕ ВИ СЧУПИМ РЪЦЕТЕ МРЪСНИ ДЕЗИНФЕКТОВАКСИНАТОРИ

Добави коментар

Водещи новини