Как 96-годишен мъж с имоти за 1 млн. остана без тях?

  • 17 октомври 2021 12:02

  • 18128
  • 8
Как 96-годишен мъж с имоти за 1 млн. остана без тях?
© Pixabay (архив)

Как един апетитен имот, оценен на  приблизителна пазарна стойност близо 1 милион лева, е продаден в пъти по-евтино при съмнителни обстоятелства според юристи и експерти? Нещо повече 96-годишният собственик на въпросния имот и децата му не знаят, че има такава сделка, която в момента  е обект на проверка от страна на прокуратурата и още няколко институции. За имотна измама ли става въпрос или класическа схема -  разследване на Тина Ивайлова от NOVA и екипa на Glasnews.bg.

Имотът се намира се на изхода на град Кърджали към граничен пункт „Маказа”. През ноември миналата година Общинска служба „Земеделие“ в Кърджали е възстановила стари реални граници от имота  на частно лице, а с разрешение на главния архитект на общината е започнал строеж. Новият собственик и инвеститор на проекта вече  обяви в медиите, че догодина на мястото ще заработи първия ритейл парк в Кърджали, като инвестицията е за 4.5 млн. лева. Общата разгъната застроена площ  на парка ще бъде 6800 кв. м. Такава  приблизително е и площта на имота, който предишният собственик е възстановил и продал на инвеститора. Оказа се, че продавачът не само че не знае, че има такъв имот, но и не подозира, че е продаден. Как се случва това?

Година и половина затвор за извършител на имотна измама

Собственик на апетитния имот е 96-годишният Мюмюн Калъч. Живее в Турция, в Измир. Разбираме, че сделката с инвеститора е направила внучката на Мюмюн Калъч - Христина Кирчева. От документите  става ясно, че Кирчева е пълномощник на дядо си още от 1994 година. Тогава тя подава заявление за възстановяване на собствеността върху 13 дка земеделска площ, чийто собственик е дядо ѝ. Възстановяването се налага заради твърдението на пълномощничката, че Мюмюн Калъч е членувал в ТКЗС. Три години по-късно - през 1997 г., подаденото заявление от Кирчева среща отказ от поземлената комисия.

Решението за отказ не е обжалвано. 25 години по-късно, през  2020 г., след като са изтекли всички срокове за подаване на заявление за земеделска земя, внучката и пълномощник на Мюмюн Калъч,  подава ново заявление  за възстановяване. И този път нещата се случват веднага.  Само за една седмица общинска служба „Земеделие“ -Кърджали възстановява правото на собственост на описания имот. И за  по-малко от месец, той е продаден.

„Ако приемем, че цялата процедура е стартирана наново, аз считам, че са изтекли всички регламентирани в закона срокове за подаване на такова заявление за възстановяване на собствеността върху земеделски земи. Такива заявления се подават в 17-месечен срок, което реално означава, че срокът е изтекъл през 1992 година, а той е възстановен 2020 г. Самото решение е входирано на 21.10.2020 г., а комисията е излязла с решение една седмица по-късно. Всички знаем как действа българската администрация. За мен това нещо е доста странно. За една седмица да излезе с решение за възстановяване, при положение, че дори и предходната процедура е продължила повече от 3 години”, коментира адвокат Николай Митев.

Христина  Кирчева продава възстановения имот  на фирмата инвеститор за 120 хиляди лева. Става ясно, че цената е  двойно по-ниска от данъчната оценка и  10 пъти по-ниска от пазарната. Знае ли собственикът, че  е продал имот на такава цена? И как е подписал документите за сделката? Родителите на Христина Кирчева не знаят, че тя е пълномощник на дядо си. Не знаят и за продадения имот. За осъществяването на сделката освен пълномощно е необходима и декларация за липса на задължения в България на продавача Мюмюн Калъч. Нотариусът, изповядал сделката, твърди че всички документи са налични и няма съмнение в истинността им.

Христина Кирчева не пожела да коментира сделката пред камерата ни. Твърди обаче, че дядо и е в отлично здравословно състояние. Не така смятат родителите ѝ и останалите синове на Мюмюн Калъч. Те твърдят, че той от години е тежко болен и е на легло. Христина Кирчева работи като лекар и има кабинет по алтернативна медицина. Има и друг семеен бизнес –търговия с авточасти. Преди време съпругът ѝ, който е директор на РЗИ-Кърджали е бил осъден от КПКОНПИ заради конфликт на интереси, свързан с този бизнес.През 2013 г. Кирчева е била обявена за издирване от МВР.

Майката на Христина има още трима братя, които заедно с баща им Мюмюн Калъч, живеят в Измир. Откриваме семейството в краен, беден квартал в Измир. От близките разбираме, че нито те, нито 96-годишния дядо знаят за продажбата на имота.  От близките на Мюмюн Калъч екипът ни разбира, че не само този имот е продаден без знанието му от собствената му  внучка. „И нашата къща е продадена по същия начин, с измама. Накарали са го да се подпише на празен лист, с обещанието да му изкарат паспорт. Всичко ни взеха от ръцете, ограбиха ни“, разказва снахата на „продавача“- Фани Петрова.

Преди да се разболее Калъч, който по продажба на имоти е милионер, работил като касиер пред обществена тоалетна в друг квартал в Измир. Разбираме също, че възрастния мъж е тежко болен и е на легло от няколко години. Става ясно също, че и други институции също проверяват сделката с имота. След получен сигнал за нередности от Областна администрация - Кърджали са  сезирали прокуратурата. „С документите, които дойдоха в областна управа, ние се обърнахме към прокуратурата да извърши проверка дали има наличните документи, за да бъде извършена сделка  за този имот и дали всичко е в рамките на закона. Да се види дали имотът е възстановен правилно“, обясни зам. областния управител на Кърджали Бисер Николов.

3 години затвор за мъж извършил имотна измама

Всички институции потърси и екипът ни. От общинската поземлена комисия ни препратиха към Министерството на земеделието и горите. Получихме официално становище на министерството. От там са категорични, че за да бъде законно възстановяването на имота, трябва да бъдат представени заповед от кмета, скица и удостоверение. Такава заповед няма. Няколко пъти потърсихме за коментар и кмета на община Кърджали. Интервю ни беше отказано, но получихме официален отговор от пресцентъра на общината. В него е посочено, че общината не е компетентна да отговори дали общинска служба „Земеделие“ може да възстанови земи въз основа на заявление, подадено през 2020 г. В отговора прави впечатление, че Мюмюн Калъч, който е в тежко здравословно състояние и както стана ясно не знае, че е продал имот, всъщност е представил обяснителна записка към документите за доказване правото на собственост.

По казуса очакваме официално становище и от прокуратурата. От всички документи, с които се запознахме, става ясно, че Мюмюн Калъч, чрез пълномощник, е  искал възстанови 13 дка земя. Неговите близки твърдят, че става въпрос за земи в друг квартал на Кърджали, а не за тази част от имота, за който ви разказваме. Дали това е честа практика да се възстановят и продават имоти, на които предстоят инвестиции за милиони? Само можем да гадаем. Продължаваме да следим този случай. На ход са институциите.

Филип Епитропов
18128 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
поправка

2021.10.17 | 12:50

2
подвеждаща статия стареца нищо не е загубил защото не са му върнали имота през 90те г В момента някой се е досетил че като плати малко пари на внучката може да открадне държавна собственост съвсем законно

2021.10.17 | 18:32

8
Именно. 'Инвеститора' е намазал на когото трябва.
ХХХ

2021.10.17 | 14:56

7
ЗА ДА СТЕ СИГУРНИ ЧЕ НЯКОИ ОТ ВАШИТЕ ПРА ДЕДИ НЕ Е ГРЪК ИЛИ ТУРЧИН СИ НАПРАВЕТЕ ТЕСТ ЗА ПРОИЗХОД ВЪВ НЯКОЯ ОТ ЛАБОРАТОРИИТЕ ВЪВ КОИТО СЕ ПРАВЯТ ТАКИВА ТЕСТОВЕ ЗАЩОТО ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЧЕ БЪЛГАРКИТЕ КОГАТО СА РАЖДАЛИ ДЕЦА ОТ ГЪРЦИ И ТУРЦИ СА КРИЕЛИ ЧЕ СА ОТ ТУРЦИ И ГЪРЦИ ОТ СТРАХ ДА НЕ БЪДАТ УБИТИ И ДЕЦАТА И ТЕ САМИТЕ ТАКА СА ПРАВИЛИ ПРЕЗ СРЕДНОВЕКОВИЕТО А СА РОДЕНИ МНОГО ТАКИВА ДЕЦА
ХХХ

2021.10.17 | 14:42

6
ИРАНЕЦЪТ ТРЯБВА ДА ГОВОРИ НА МАЙЧИНИЯТ СИ ИРАНСКИ ЕЗИК ДА ВЯРВА ВЪВ ТАНГРА И ДА ЖИВЕЕ В ПРАРОДИНАТА СИ ИРАН АКО Е ИСТИНСКИ ПАТРИОТ И РОДОЛЮБЕЦ А НЕ ДА ПОЗВОЛЯВА НА НЯКАКВИ ГРЪЦКИ БРАТЯ ДА ГО УЧАТ НА ЕЗИК И ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ВЗЕТО ОТ ДРЕВНИЯТ ГРАД БОЛГАР ВЪВ ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ ТО Е ИЗМИСЛЕНО
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.10.17 | 14:30

5
ВЪВ youtube- Българите нямат нищо общо с траките - Божидар Димитров
ХХХ -КОИТО ИСКА ДА ГЛЕДА ТОВА

2021.10.17 | 14:22

4
ВЪВ youtube- Славяни няма, произход на българи, руснаци и поляци, Божидар Димитров

2021.10.17 | 13:15

3
Дядото на Пеевски?
Какво значи "как се случва"?

2021.10.17 | 12:45

1
Нима не живеем в демоКРАДция вече 32 години? Това първи случай ли е? Богатите в България са до един крадци и мошеници. Да, вашите собственици и те също.

Добави коментар

Водещи новини