Разследва се насилие над 90-годишен мъж в дом за възрастни в София

  • 08 октомври 2021 21:03

  • 39692
  • 0
Разследва се насилие над 90-годишен мъж в дом за възрастни в София
© Кадър: Нова телевизия

За насилие в дом за възрастни хора в столичния квартал „Драгалевци” сигнализираха близки на семейство пенсионери от София.

След три дни престой, те взели възрастния мъж със синина и кръвоизлив на окото, огромна рана на ръката и други охлузвания по тялото. Обяснението било, че едната рана е от падане по стълбите, а другата - от търкане с кисе, докато са го къпали. В медицинското обаче пише, че синините са вследствие на удари с твърди, тъпи предмети.

Спор за жена довел до убийството в старческия дом край Варна

Пенсионерите са изведени след намесата на полиция. От дома отричат и показват кадри от охранителни камери.

Сигналът подава Албена Ковачева, която е внучка на пострадалите. Възрастната двойка е настанена в дома на 1 октомври следобед от техния зет – Михаил, който подписва и договор. Месечната такса за дома е 700 лв. на човек.

„Всичко изглеждаше добре до първата вечер. Те по принцип всяка вечер се чуваха с двете си дъщери, но когато им звъннаха след настаняването в дома, първо даваше свободно, а след това телефонът беше изключен. На другия ден дойдох, за да разбера какво се случва. Обясниха ми, че телефоните са прибрани на съхранение в каса, защото са забранени. Не ни бяха предупредили за това”, разказва Михаил пред Нова телевизия.

Заради липсата на връзка с възрастните хора семейството им започва да се съмнява какво се случва. Многократно търсят управителя на дома, която им съобщава, че мъжът и жената са разделени.

„По думите на управителката баба ми не можела да съжителства с дядо ми. След 70 години брак... И след първия ден, прекаран в дома, баба ми нито питала за него, нито го търсела. Наложи се да викнем полиция, след като дядо ми се появи с посинено око, кръвоизлив и рана на ръката. Обяснението беше, че дядо ми е паднал по стълбите, а раната е от търкане с кисе”, обясни внучката на семейството – Анелия.

Според медицинското свидетелство обаче тези рани са получени след удари от твърди тъпи предмети.

Управителят представя друга версия. Тя посочи, че първият ден дядото е паднал по стълбите, а на следващия бил ударен от друг потребител.

„Когато е претърпял инцидент, смятам, че тя е трябвало да сигнализира близките. Сигнализирали сме полицията, очакваме някакво действие. Очакваме и записи от камерите”, добавя Анелия.

„Не може да има непрекъснато наблюдение. Няма как да се спре. Това може да се случи вкъщи. Може да се случи и на улицата. Няма как да се избегне. Това е нормално. Случва се да се сбият”, обясни категорична е управителката. След публикация в социалните мрежи, към Анелия са изпратени още няколко сигнала за притеснителни случаи в дома.

Тя разказа за две жени, които видели как бият възрастен мъж в двора на дома и сигнализирали прокуратурата. Впоследствие, по техните думи, върху оградата на дома е поставена плътна мрежа, която спира видимостта.

Случаят се разследва от полицията.

Мая Йорданова
39692 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини