Черен лешояд е бил намерен отровен в района на Крумовград

  • 21 септември 2021 14:25

  • 298
  • 1
Черен лешояд е бил намерен отровен в района на Крумовград
© Pixabay

Птица от застрашен вид - черен лешояд, е била намерена в тежко състояние в района на Крумовград, посочват от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

От там допълват, че след откриването й от местен жител, тя е била транспортирана до ветеринарна клиника в града, но е умряла. "В гушата на птицата е открита храна, а мухите, които кацат по клюна, веднага умират - явен знак, че лешоядът е отровен", обясняват от БДЗП.

Отбелязваме Международния ден на лешоядите с онлайн предизвикателство

По тяхна информация, полицията разследва случая, по сигнал на РИОСВ - Хасково. Назначена е ветеринарно-медицинска експертиза, извършена е аутопсия и са взети проби за лабораторен анализ и установяване на вида на отровата. Тялото на лешояда се съхранява в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора. Екипът с куче за борба с отровите в дивата природа, на БДЗП щателно претърсва района, но до момента не са открити други жертви или остатъци от отровната примамка.

"Ако отровната примамка е все още в природата, то тя ще продължава да бъде смъртоносна заплаха за други редки видове птици, дивеч, домашните животни, биоразнообразието като цяло и местните хора", изразяват своето опасение от природозащитното дружество.
От там припомнят, че едва преди месец е бил утвърден Националният план за действие за борба срещу незаконното използване на отрови в дивата природа (2021 - 2030), разработен от БДЗП.

Черният лешояд е защитен от Закона за биологичното разнообразие вид и посегателствата над него са напълно забранени. Видът гнезди в гръцката част на Източни Родопи, а отделни индивиди ежедневно посещават българската част на планината в търсене на храна.

Радина Лазарова
298 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.03 | 19:57

1
На снимката е белоглав лешояд

Добави коментар

Водещи новини