Откриха отстреляни благородни елени, препарирани и замразени птици при акция в Разградско

  • 20 септември 2021 15:54

  • 1005
  • 1
Откриха отстреляни благородни елени, препарирани и замразени птици при акция в Разградско
© Pixabay

Отстреляни два благородни елена, трофеи, препарирани и замразени птици са намерени след акция срещу бракониери в Разградско. За акцията ви разказахме преди няколко дни. Бракониерите са били засечени от камери на държавно ловно стопанство „Воден – Ири Хисар“. Проверка на полиция и горски служители е довела и до разкрития за голям брой убити птици от защитени видове. Един е задържан.

В разгара на ловния сезон, камерите на територията на резерват „Воден -Ири Хисар“ засичат нарушители.

„Засечен беше нарушител на нашите охранителни камери, беше веднага стикована акция между полицията в Разград и два екипа наши служители, едни екип полицаи. Беше извършено задържането в село Дянково. На излизане от гората бяха установени три лица, имаше в колата оръжие”, директорът на ДЛС „Воден-Ири Хисар“ Кирил Колев.

След акцията, при обход на следващия ден, горски служители се натъкнали на два убити елена, изоставени в гората.

„Бяха открити трупове на два благородни елена, на единия беше взет трофея и част от месото, а с другия не беше манипулирано”, обясни Колев.

След убийството на зубър, отстрелът на двата благородни елена е най-тежкото бракониерско посегателство на територията на ловно стопанство „Воден”. Според експерти цената на трофеите им на черния пазар може да достигне до няколко хиляди евро.

При претърсвания на домове в села около Разград са открити препарирани птици и замразени трупове във фризери. Сред тях 20 вида защитени птици и бозайници като малък креслив орел и вечерна ветрушка,  видове като видра, белоопашат мишелов, малък корморан, тръстиков блатар. Целта най-вероятно е била препариране с цел незаконна търговия.

Хванаха бракониери в резервата "Воден"

„Някои са в червената книга, някои са с международен защитен статус и са изключително важни за биоразнообразието и екосистемите. Някои са били препарирани с цел продажба, предполагаме, някои са били просто замразени”, каза още Колев.

Задържаният отдавна е бил подозиран от служителите на горското, че редовно бракониерства на територията на резервата. Работата на криминалистите по случая продължава. Наказанието за бракониерство е до 1 година лишаване от свобода и глоба, а когато се касае за унищожаване и продажба на застрашени видове, ефективната присъда може да бъде до 5 години,  съобщиха от окръжната прокуратура в Разград, предава NOVA.

Борислава Борисова
1005 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.09.20 | 16:15

1
Всички вили построени в гора са за това.Да отстрелват Саръндаци(дивеч.Но никой не прави проверки.

Добави коментар

Водещи новини