Людмил Рангелов за Брендо: Украйна решава кое от исканията за екстрадиция да уважи

  • 14 септември 2021 07:40

  • 1223
  • 0
Людмил Рангелов за Брендо: Украйна решава кое от исканията за екстрадиция да уважи
© Кадър - Нова телевизия

Такива случаи се уреждат от Европейската конвенция за екстрадиция, която е ратифицирана както от България, така и от Украйна. Обсъждат се няколко варианта, но не се споменава и още един - той да остане известно време в Украйна, ако наистина живее там с неистински документ. Ако действително участва в производство и продажбата на високорисков наркотик, какъвто е марихуаната, Украйна може да допусне екстрадиция за някоя от тези три държави, но да отложи нейното изпълнение. Това обясни в ефира на Нова телевизия адвокатът Людмил Рангелов.

Украйна трябва да отговори на искането за екстрадиция, но първо може да поиска да приключи отношенията с него, каза още той.

Задържаха Брендо в Украйна

„Условията за избор на една от трите страни са посочени обтегаемо в конвенцията. На първо място е размерът на наказанието, зависи от гражданството, както и от това коя държава е депозирала желанието за екстрадиция. Има записани и „други обстоятелства”, посочи Людмил Рангелов.

По думите му Украйна решава кое от исканията за екстрадиция да уважи, като най-голяма тежест се отдава на размера на присъдата.

„Най-вероятно той ще изтърпи най-голямото наказание, независимо дали ще бъде предоставен на България да излежи тук наказанието”, коментира Рангелов.

Novini.bg припомня, че Евелин Банев, по прякор Брендо, беше задържан в Украйна. В три държави той има ефективни присъди с искане те да бъдат излежани. В Италия има присъда за 20 години за трафик на кокаин, в Румъния – 10 години, а в България – 6 години за пране на пари.

Калина Христова
1223 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини