Семейства са без покрив след големия пожар в село Кръстава

  • 14 август 2021 20:43

  • 1941
  • 0
Семейства са без покрив след големия пожар в село Кръстава
© Getty Images/Guliver

Локализиран е пожарът във велинградското село Кръстава. Изгорели са къщи и селскостопански постройки, а цели семейства са без покрив. За щастие, въпреки големия пожар, пострадали няма.

Вече денонощие продължава битка с огнената стихия. В борбата с огъня се включват пожарникари от цялата област Пазарджик, както и от съседната Благоевград, както и много доброволци от областта и всички съседни населени места, съобщава БНТ.

Малко след 20 часа снощи огънят тръгва от селскостопанска постройка. За минути се прехвърля върху съседните сгради. Така до основи изгарят общо шест жилища, а хората в тях остават на улицата.

62-годишният Али е един от първите, които се включили в борбата с огнената стихия в Кръстава. Докато се опитвал да потуши пламъците в плевнята на съседите си, видял че огънят преминал в собствения му дом. За няколко минути покривът изгорял, а от там и целият етаж от къщата.

Гледаш как всичко си отива. Аз бях машинист в железницата. От тук от там да я направя и ето. За 10 минути изчезна всичко. И няма какво да се направи, казва Али.

Независимо от всичко е благодарен за това, че той и близките му са живи. С ужас си спомня, че за минути изпуснал от поглед внучето си.

Беше ми болката да видя момчето. Като казаха, че са го извадили, викам да гори всичко. Детенцето щом е здраво, това е материално, казва Али.

Мустафа и неговото семейство също остават без покрив.

Всичко стана на пепел. 5 минути са много. Огънят тръгна отвсякъде. Бяха пламнали плевните. Сеното в тези плевни пламне ли, няма спиране, казва Мустафа.

Огънят е изпепелил общо 6 къщи. В едни от тях живеят самотни възрастни хора, в други сираци, в трети младо семейство. Сега всички те се надяват на помощ.

Изясняват причините за пожара в с. Кръстава

От Община Велинград вече са свикнали комисия, която да опише щетите. Водят се и разговори с горски стопанства за съдействие, разказа кметът Костадин Коев.

Общината ще подкрепи. Хората трябва да бъдат спокойни, че сме зад тях Ще помагаме. Няма да ги оставим в този труден момент. Ще направим един план за подкрепа и възстановяване.

С помощта на горските стопанства, в региона се очаква да бъде осигурен дървен материал. Търсят се и фургони, в които хората да бъдат временно настанени. Общината ще настоява и за отпускане на средства от междуведомствената комисия за възстановяване и развитие. В началото на седмицата ще бъде разкрита и банкова сметка за дарения.

Константин Тодоров
1941 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини