Задържани са два мъже, обирали домове, докато стопаните спят

  • 28 юли 2021 15:00

  • 1585
  • 0
Задържани са два мъже, обирали домове, докато стопаните спят
© pixabay

Задържани са двама мъже /29 г. и 43 г./, обирали домове, докато стопаните спят. Акцията по залавянето им е извършена от служители на отдела "Криминална полиция" към Областната дирекция /ОД/ на МВР - Бургас и Районно управление "Полиция"- Поморие.

Задържаните са от село Градец, Община Котел, съобщават от пресцентъра на полицията в Бургас.

Тримата мъже са извършители на множество кражби от малки населени места, разположени на територията на Бургаска област. Констатирано е, че от 15 април до 20 юли мъжете в различно съучастие са извършили общо 23 криминални деяния. Седем от тях са кражби на автомобили, а останалите на вещи, пари и ценни предмети от частни домове.

Жители на села около Поморие и Несебър се оплакват от серийни кражби

Обикновено действали в тъмната част на денонощието, като подбирали къщи с отворени прозорци на приземните етажи или незаключени входни врати. В някои от случаите кражбите са били изключително дръзки, тъй като са осъществявани, докато собственици спят в домовете си. Предимно се отнемали парични средства, златни накити, лесно преносими предмети от бяла и черна техника, дебитни карти, след което са извършвали неправомерни транзакции от тях, информира говорителят на полицията в Бургас Цветелина Рандева.

Характерно е било, че в случай, че открият ключове за кола в жилището, са отнемали превозното средство с цел да напуснат максимално бързо местопроизшествието или да се придвижат до най-близката ж.п. гара. Точно влаковете са и най-често ползвания от задържаните транспорт за придвижване от родното им място до Бургас и околните градове, обясни Рандева.

В резултат на полицейските действия е констатирано, че извършителите набелязвали определено малко населено място, където вниманието на собствениците е занижено. Избирали крайни къщи, като основно се придвижвали пеша на големи разстояния или с откраднат автомобил. Бивакували в лагери на селскостопански работници в Бургаски регион за бране на праскови, череши и друга селскостопанска продукция. Това затруднило и служителите на реда, които няколко седмици подред извършвали наблюдение над подобен род биваци. Така са и задържани двама от извършителите на кражбите, а третия им съучастник все още се издирва, посочиха от пресцентъра на полицията в Бургас.

При претърсването на домовете на задържаните лица са намерени и иззети част от откраднатите вещи. Работата по цялостно документиране на престъпната им дейност продължава от служители на отдела "Криминална полиция" към ОД на МВР - Бургас и Районно управление "Полиция"- Поморие.

Мая Йорданова
1585 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини