Закопчаха кредитен консултант в Пловдив, разбиха му лихварската схема

  • 16 април 2021 12:05

  • 6285
  • 1
Закопчаха кредитен консултант в Пловдив, разбиха му лихварската схема
© МВР (архив)

Полицията задържа 37-годишен лихвар в хода на акция, проведена под надзора на Окръжна прокуратура Пловдив, съобщиха от ОД на МВР. 

Задържаният мъж е извършвал сам, без разрешение и нерегламентирано лихварска дейност от началото на 2018 година до момента. На 14 април при претърсвания на адреси, обитавани от лицето, са открити и иззети чужди лични и банкови карти с ПИН-кодове, множество документи, сред които записи на заповед, над 50 големи талона на леки автомобили, тефтери със записки на имена и суми, както и договори за заеми. Открита е и сумата от около 10 000 лв. – пари в брой, както и множество заложени вещи.

До момента по делото са разпитани повече от 25 свидетели.

При разследването е установено, че мъжът е работел като кредитен консултант към небанкова финансова институция, като паралелно с това е извършвал сам, по занятие, банкова дейност, предоставяйки в заем парични суми на трети лица срещу лихва от 10 до 15% месечно.

Закопчаха лихвар при акция в Плевенско, отпускал заеми срещу рекорден процент

При действията си в периода от 01 януари 2018 до 14 април 2021г. се е занимавал с отпускане на кредити, като е предоставил парични заеми на обща стойност 60 000 лева на 20 физически лица, срещу уговорена лихва, като от тази дейност е получил значителни неправомерни доходи – повече от 80 000 лева. 

Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като предстои да бъде внесено искане до съда за вземане спрямо него на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

Предвиденото от закона наказание за извършеното от него престъплението е лишаване от свобода от 5 до 10 години, както и конфискация на част или цялото имущество. 

Вижте и това видео от нашия архив:

Последвайте канала на

Радина Лазарова
6285 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Roni

2021.04.17 | 09:26

1
Bravo, na na Policiata

Добави коментар

Водещи новини