Заловиха наркотрафикантите, заради които българин лежи в Панама

  • 09 май 2012 15:46

  • 1978
  • 0
Заловиха наркотрафикантите, заради които българин лежи в Панама
©

Заловени са трафикантите, пратили кокаин на кораба на капитан Светлозар Собаджиев, заради който той лежи в Панамски затвор повече от година, съобщава сайтът maritime.bg, цитирани от Дарик.

Трима души, обвинени в производство и разпространение на кокаин, издирвани от Съда на Флорида (САЩ), са били задържани в Картахена, при координирана операция между ВМС на Колумбия и на Техническия екип за разследвания (CTI) при прокуратурата. Групата е била разбита още през месец март.

Хосе Хигинио Джарамило – Хота от Монтерия е бил тартор на организирана структура за трафик на наркотици, с капацитет за изпращане на наркотични пратки от северното крайбрежие на Колумбия до Централна Америка, Северна Америка, Карибския басейн и в Европа. Залавянето на Хота е станало в контролен пункт в сектора на Манзанило дел Мар. Дясната ръка на Хота – Хосе Давид Рикардо Калдера (и двамата на снимката) е бил задържан в Сантандер. Третият задържан – Самит Моран Аларкон е отговарял за логистиката на престъпната организация.

Престъпната групировка на боса Хота е имала производствена фабрика в Кордоба, структурата е имала сложни връзки с други групировки от Антикуиля и Вале дел Каука. Организацията е ръководила транспортирането на наркотиците по суша от фабриката, разположена в селски район на Кордоба, до крайбрежните райони на Картахена и Баранкиля, а от там към Никарагуа и Хондурас. Групата е разчитала на международно връзки в Панама, Никарагуа, Хондурас, Гвателама и Мексико.

По време на разследването въоръжени сили на Колумбия и Панама са пресекли контрабандата на три пратки.

Първата от 950 кг. кокаин е открита на борда на ветроходната яхта „CARIBEAN DREAM“, плаваща под панамски флаг. Съдът е задържан във водите край Колон (Панама) на 25 февруари, 2010г. Били са задържани двама членове от екипажа.

Втората пратка от 320 кг. кокаин е била заловена от панамските ВМС в международни води на борда на кораба „WANIKIKE“, плаваща под холандски флаг, на 13 май 2010г. Били са задържани 7 членове от екипажа на лодката.

Третата пратка на престъпната група е била открита на борда на кораба „MAAS TRADER“ в Сан Кристобал, Панама. Военноморските сили на Колумбия не съобщават, че има задържан член от екипажа на кораба – гражданинът на Р. България, к.д.п. Светлозар Собаджиев.

Последвайте канала на

Novini.bg
1978 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини