НСлС, прокуратурата и ГДБОП помогнали на ФБР да разкрие киберпрестъпления за 46 млн. долара

  • 28 януари 2021 12:12

  • 250
  • 3
НСлС, прокуратурата и ГДБОП помогнали на ФБР да разкрие киберпрестъпления за 46 млн. долара
© Пресцентър Прокуратура

Днес в Националната следствена служба бяха дадени подробности за проведена мащабна международна операция по противодействие на компютърни престъпления съвместно с ФБР и Министерството на правосъдието на САЩ. От българска страна участие взеха ВКП, НСлС и ГДБОП, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

Заместник-главният прокурор и административен ръководител на Национална следствена служба Борислав Сарафов изтъкна отличната работа на българските служби и отдела на Федералното бюро за разследване в България.

Операцията е проведена под ръководството на Върховната касационна прокуратура.

Следователят от НСлС Светослав Василев обясни, че мрежата NetWalker представлява сложна форма на зловреден софтуер, който е действал особено активно от пролетта на миналата година. Той шифрова информацията на заразения компютър и изнудва потребителя да плати откуп, за да получи ключ за дешифриране. От NetWalker са пострадали много компании, общини, болници, правоприлагащи органи, спешни служби, училища, колежи и университети в САЩ. Част от атаките са били специално насочени към сектора на здравеопазването по време на пандемията от  COVID-19, като извършителите са се възползвали от глобалната криза, за да изнудват жертвите си. 

Разбиха най-опасната хакерска мрежа в света

Към момента има повдигнато обвинение на канадски гражданин във връзка с атаките на зловредния софтуер, при които се смята, че той е получил чрез изнудване над 27,6 милиона долара. Иззети са 454 530,19 долара в криптовалута, получени от платени откупи при само три отделни изнудвания. В момента на задържането в САЩ на канадския гражданин, в България са иззети сървъри, чрез които е извършвана престъпната дейност.

Завеждащият отдел "Международен" във Върховната касационна прокуратура Цветомир  Йосифов съобщи, че операцията е проведена след изпратена молба за правна помощ от американските правоохранителни институции.

Последвайте канала на

Novini.bg
250 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Моля

2021.01.28 | 14:56

3
Най добрите хакери са в Русия!
ЕвроГей

2021.01.28 | 13:41

2
Смешници и палячовци .. няколко 17 годишни хакери ви направиха за смях като откраднаха данните на 2 милиона българи от НСП и НОИ а тея помогнали били нс ФБР . Жалки клоуни смешни
Васко Р. Младич

2021.01.28 | 13:16

1
Говори се за 4 млрда евро, в шкафчето на тиквата!!!

Добави коментар

Водещи новини